„След това, което се случи във Париж, очевидно е, че имаме съвършено нова международна ситуация. Може да се каже без преувеличение, че сме във война срещу тероризма. Диалогът и сътрудничеството между  Русия, САЩ и Франция, които търсят още по- ефективни и единни действия срещу Ислямска държава, подкрепят тезата на АБВ, че е необходимо да се отиде на друго ниво на партньорство. Трябва да загърбим противопоставянията“. Това заяви на пресконференция заместник-председателят на Алтернатива за българско възраждане Румен Петков. „Парламентарната група на АБВ ще внесе в Народното събрание проект за декларация, с която парламентът да възложи на българското правителство да инициира в ЕС отпадането на санкциите срещу Русия, срещу съответните реципрочни действия от руска страна. Това е стъпката, ако искаме да покажем, че имаме политическа воля и че добре разбираме пред какво е изправен демократичният свят“.

Във връзка със затягането на мерките за сигурност Петков заяви още, че депутатите от АБВ ще инициират среща с ръководствата на разузнавателните служби, ДАНС, Служба „Военна информация“ и професионалното ръководство на МВР във връзка с възможностите за обезпечаване на тяхната ефективна дейност. „Ще се проведат разговори на тема бюджетно обезпечаване на службите. Ние сме длъжни като държава, като общество и ние като партия ще направим всичко възможно да се създадат условия за максимална ефективност в работата на разузнавателните и контраразузнавателните служби. Имаме волята държавата да покаже на обществото, че загрижеността за сигурността на българските граждани е над всичко“, заяви той.

В заключение Румен Петков кометира и твърденията на президента Росен Плевнелиев пред чужди  медии, че Русия се готви за хибридна война на Балканите, както и намека му, че именно руската държава стои зад кибератаките над сайтовете на ЦИК и президентството. „Не може да кажеш, че на Русия основната цел е да удари сайта на ЦИК и президента и че Русия ни е обявила война. Това означава, че той не разбира че нашите врагове са ИДИЛ и терорът. И понеже той мрази Русия, държи да злепостави България пред всички нормално мислещи хора. Нали разбирате, че това интервю за в. „Индипендънт“ се чете в цял свят. Той трябва да си подаде оставката днес и веднага, за да престане да позори родината ни с такива неадекватни и абсурдни тези. Хибридната война е само в неговата глава“.

Недопустимо е държавен глава да се държи по този начин, на фона на трагичните събития в Париж, категоричен бе Петков. БСП е готова да разговаря с останалите партии в парламента за импийчмънт на президента Росен Плевнелиев. АБВ пък го призова да си подаде оставката.
Повод за това стана интервюто на държавния глава пред британския в. "Индипендънт", в което заяви, че Русия се готви да води хибридна война на Балканите чрез кибератаки, с което цели да дестабилизира цяла Европа.

"Плевнелиев не само с изявления, но с определени действия работи срещу националните интереси на България", заяви на пресконференция лидерът на БСП Михаил Миков, цитиран от БТА

Той подчерта, че има конституционни механизми, които могат да се използват, и, ако другите партии смятат, от БСП са готови да разговарят за импийчмънт.

По повод искането на АБВ обаче Миков коментира:

"Интересно ми е, когато политиците от управлението, което работи доста добре с президента Плевнелиев по различни политики, така пред медиите гръмко искат оставки. Този номер с оставките в България взе да се протрива".