Известният пловдивски хирург от УМБАЛ „Св. Георги“ проф. Красимир Мурджев е с най-големия брой номинации за лидер на БСП в Пловдив. След него е сегашният председател бизнесменът Георги Гергов, за когото по думите му  приоритет е националният лидерски пост.Повече от 10 са социалистите, издигнати да оглавят Столетницата под тепетата. Ще има ли сблъсък на идеи ще разберем на конференцията в събота.

- Проф. Мурджев, вие сте един от 10-те номинирани кандидати за лидер на БСП в Пловдив. Досега не е имало толкова голям брой предложения. Нормална ли е тази ситуация и за какво говори тя?
- Да, според мен е нормално кандидатите да бъдат много, нормално е много хора да искат да оглавят БСП. Това говори за голяма конкуренция и показва, че организацията е жизнена и пълна с идеи.
Има и голям брой номинации за членове на Градския съвет. Конкуренцията ще бъде голяма и при този избор, тъй като предстои да бъде намален съставът на Градския съвет на 51 души, а сега те са с около 20 души повече. Важно е кои хора ще станат членове на Градския съвет, защото на практика това е ръководният орган на БСП.
Но искрено се надявам, че конференцията в събота няма да се превърна в месомелачка, няма да допуснем лични нападки, обидни квалификации и взаимно оплюване. С една дума – няма да правим политически сеир, какъвто политическите ни опоненти очакват, а ще бъде съревнование на идеи и визии за развитието на БСП занапред.
-И все пак не мислите ли, че толкова много претенденти за лидерския пост говорят за криза в партията?
-Не мисля, че точно това е показател за криза в БСП, но не отричам, че тя съществува и произтича от много фактори. На първо място бих казал, че в годините се стигна до обезличаване на левицата. Нейна първостепенна задача е да докаже, че е насочена към защита на хората с ниски доходи и на средната класа. Всякакви приказки, че трябва да е ляво-центристка или центристка партия ще доведат до провал.
В БСП няма единомислие в идеологията - съществуват различни групи – хора, които мислят схоластично, а от друга – откровени антикомунисти. Така от различните противоречащи си политически действия членската маса се разочарова и електоралната подкрепа намалява. По време на кабинета „Орешарски“ за година не произведохме ясни политики и хората се разочароваха и оттеглиха. Казано по друг начин - БСП има бъдеще, но то си зависи от нея.
Ясно е обаче, че с безличните действия на БСП от последните години ние все повече и повече ще продължаваме да се стесняваме. Много противоречиви решения от последните години действаха против нас – спиране на атомната електроцентрала, на проекта „Южен поток“, както и декларациите срещу Русия директно подкопаха доверието на нашите симпатизанти.
Има важни крайъгълни камъни, които БСП трябва да запази – и те са социалната политика, мерките за повишаване на доходите, за реиндустриализация на страната, както и отношението към Русия. Десни формации си присвояват нашата риторика и става абсолютна смес, в България има размиване между лявото и дясното.
-Смятате ли, че БСП ще намери сили да формулира точните послания, които е и много важно да бъдат казани на езика на народа?
-Аз съм умерен оптимист и вярвам, че на конгреса и на конференцията ще се формулират политики и поведение.
За Пловдив смятам, че БСП трябва да бъде твърда, принципна и конструктивна опозиция – независимо че има само 5-ма общински съветници. Тази група е необходимо постоянно да формулира социални идеи, да критикува общинската администрация за корупционните схеми, без да се притеснява за собственото си положение. Освен това партията трябва да търси контакт и взаимодействие с всички опозиционни сили в града.
Колкото до езика, на който ще бъдат формулирани посланията, смятам, че до момента БСП е добре разбирана от хората. По-важно е да се изработват политики и позиции по актуални теми.
-В БСП-Пловдив има млади хора, но темата за привличането им си остава болезнена за Столетницата. Какво трябва още да се направи?
-В БСП има млади хора, но наша е отговорността да ги обучаваме, за да подсигурим предаването на властта. Необходима е дългосрочна стратегия за тяхното привличане и работата им в партията.
Защото никой не бива да си мисли, че е вечен в политиката, да се самозабравя и да смята, че без него всички ще се срути.
-Кой е фаворитът на социалистите Пловдив за национален лидер?
-Доколкото съм информиран, има 32-ма кандидати, като само от Пловдив номинациите са повече от една. Кой ще се откаже, кой каква визия ще предложи за развитието на партията и как ще защити своите позиции, ще разберем на конгреса. От това ще зависи и кой ще бъде фаворитът.
-За предстоящите президентски избори има ли шанс БСП и АБВ да се сближат и да се излезе с обща кандидатура?
- На България е необходимо обединение на левите сили. Обща кандидатура може да се дискутира, но затова са необходими ясни ангажименти и приоритети. Важно е да се каже какво ще прави президентът, подкрепен от левицата, какви политически действия ще предприеме и чак тогава да се посочат имена.