Д-р Янаки Янакиев е водещ пловдивски ортопед. Името нашумя след огромния брой операции на деца с церебрална парализа, благодарение на които малчуганите започнаха да ходят,  да говорят, а някои и да посещават учебни занятия.
Потърсихме експертното мнение на лекаря след множество позвънявания в редакцията на пациенти и техни близки, които се интересуваха дали да се оперират сега или да отложат лечението си с няколко месеца – за есента.

- Д-р Янакиев много пациенти избягват да се оперират през лятото заради страх от инфекциозни усложнения. Какво е вашето мнение - подходящ ли е летният период за хирургически интервенции?
- Действително на времето избягвахме да оперираме през летните жеги, защото  високите температури увеличават риска инфекции и от усложнения. Сега обаче нашите операционни зали са централно климатизирани и са снабдени с противобактериални филтри, както и със системи за йонизация на въздуха. Това абсолютно минимизира риска от възпаления. Всяка болнична стая разполага с индивидуален климатик и пациентът може сам да определя температурата. За съжаление все още има лечебни заведения, които не разполагат с такива екстри и при тях има спад на пациенти в топлото време.
- Вие сте един от водещите специалисти в борбата с детската церебрална парализа (ДЦП). Дали лятото е добър момент този вид операции?
- Да, дори бих казал-  сега е най-добрият, тъй като много от малките пациенти посещават училище. Така че лятната ваканция е един много подходящ момент за оперативно лечение. Винаги, когато родителите на дете с церебрална парализа ме попитат: „Кога е най-добре да направим операцията?“, ми се иска да отговоря: „Миналия месец!“, защото ортопедичните проблеми не се израстват, а се задълбочават с годините. Така терапията става по-трудна за болните, а и за медиците.
- Ваши колеги от Спешна помощ твърдят, че лятото е сезонът на травмите. А и зачестилите инциденти напоследък потвърждават техните думи. Кои са най-честите?
- Да, има такава тенденция, защото хората пътуват повече с коли и нарастват пътните произшествия. Но държа да отбележа, че най-чести са детските травми, защото малчуганите прекарват повече време навън. Освен това те имат и така да се каже различна физическа подготовка. Не може едно дете, което стои по-дълго време пред компютъра, да има физическите способности на друго, което играе повече време на улицата. Но в един момент те се срещат на детската площадка и всеки иска да докаже, че е по-смел, по-силен и по-бърз. Така се стига до сблъсъци, които понякога завършват в болницата.
Дали заради желанието да се диша чист въздух или поради високата цена на горивата, но напоследък зачестиха и ударените от коли велосипедисти. Трябва да кажа, че някои инциденти са доста тежки и се налага продължително да се лекуват, а част от травмите остават и за цял живот.