Две години след бунтът на жителите на село Катуница срещу терора налаган от самообявилият се Цар Киро Кирил Рашков местните жители и хора от цяла България почетоха паметта на загиналите Ангел Петров и Павел Толев и зарекоха да не допуснат повече тормоз и подобни инциденти. Разговаряхме по този повод с кмета на селото Красимир Юруков.

 

Г-н Юруков, каква е обстановката в Катуница 2 години след трагичните събития, когато жителите на селото се вдигнаха на септемврийско въстание срещу терора, налаган от фамилията на Кирил Рашков?

В момента е много спокойно –хората ходят на работа, децата на училище, младите хора излизат и се забавляват вечер. От миналата година досега нещата се промениха коренно – жителите на Катуница живеят малко по-добре

При сблъсъците тогава загинаха 2 деца – Ангел и Павел, чиято памет и тази година беше почетена. Отново беше издигнат лозунг: „Няма да забравим!“ А Кирил Рашков заявява, че ще се върне в селото. Няма ли стаеният гняв отново да избухне? Хората не се ли страхуват?

Според мен страх няма, но негативните настроения срещу фамилията са много големи. Никой от нея не е желан в Катуница и хората са готови отново да се вдигнат на бунтове, за да изразят своето недоволство. Но смятам, че няма опасност да се върнат, тъй като има заповеди на РДНСК, които забраняват достъпа до имотите им, защото са построени незаконно.

Всички ли?

Само къщата на дъщерята Събка на ул. „Ягода“ има документи за строеж, но също е под забрана, защото в двора имаше други две незаконни пристройки, които бяха съборени.

Значи заповедта за къщата на Събка може да се обжалва и тогава имотът ще стане достъпен, така ли?

Съдът има думата и ако забраната падне, наистина къщата ще може да се обитава. Моята препоръка към Рашкови обаче е да не се връщат, въпреки заявените намерения да живеят отново в Катуница. Притеснява ме това, което се случи преди 2 години и не искам да се повтаря повече. Смятам, че ако у тези хора е останала капчица морал, не биха го направили, въпреки че Киро отправя закани.  

Освен това виждат, че в подкрепа на жителите на Катуница за втора поредна година идват феновете на големите футболни отбори, както и рокерските клубове от София и Пловдив. Те показват съпричастност и са готови да помогнат при нужда, за да не се повтори трагедията с двете загинали момчета. Искам да им благодаря и специално на Елена Ваташка, инициирала тази и миналата година участието им в мълчаливите шествия.

Някой от семейство Рашкови идвал ли е в селото, докато той излежава в затвора двегодишна присъда?

Не, роднините не идват в селото. Само Киро се заканва и създава напрежение.

А фабриката за алкохол?

Доколкото знам тя е имала 72-часови проби, но не е работила. Киро многократно е глобяван за производство на спирт и алкохолни напитки без лиценз.

По време на сблъсъците се говореше, че фамилията има закрила на полицията и на известни политици. Вероятно това му дава кураж да говори?

Няколко месеца след трагедията шефът на полицейския подучастък беше сменен, полицейският командир – също. Районният инспектор се пенсионира. Сега отношението на служителите на реда е коренно различно от това, което беше. Така че сега няма как Рашков да се чувства окуражен.  А и пак ще кажа, че е най-добре да не предприема такава стъпка и намеренията му за връщане да останат само на приказки.