На изборите вече ще се гласува 100 % машинно. Това решиха депутатите от правната комисия с приемането на второ четене на промените в Изборния кодекс.

Хартиени бюлетини по изключение  ще има в секции с по-малко от 300 избиратели, при гласуване с подвижна избирателна кутия, в избирателни секции в лечебни заведения, домове за стари хора и други специализирани институции за предоставяне на социални услуги, в избирателни секции на плавателни съдове под българско знаме. Вот с хартиени бюлетини ще е позволен и при непреодолими външни обстоятелства. Затова във всяка секция ще има отпечатани и хартиени бюлетини до 50% от броя на избирателите там.

При вота в чужбина машини ще има за секциите с над 300 подадени заявления за гласуване.

73% от хората са избрали да гласуват с хартиена бюлетина, трябва да се вземе предвид и тяхното желание, възпротиви се Николина Ангелкова от ГЕРБ. Тя настоя да има преброяване на отрязъците от машината.

Още 1500 машини могат да бъдат доставени за средата на юли. За октомври – още колкото е необходимо, за да са достатъчно, заяви шефът на „Сиела Норма“ Веселин Тодоров. Той обясни, че плащането на доставените машини е предвидено за края на май – началото на юни