Пловдивското издание на София Филм Фест ще продължи през май месец с нови 18 прожекции. Фестивалът бе прекъснат поради наложения локдаун през март. Филмите, които не успяхме да гледаме ще се излъчат между 14 и 24 май. Освен тях ще можем да гледаме отново „Още по едно“, който междувременно спечели Оскар за чуждоезичен филм и нова прожекция на Пинк Флойд: Стената. В останалите ленти ще можем да видим качествени заглавия с любими актьори, като Хавиер Бардем, Моника Белучи, Уилям Дефо и много други. Фестивалът се провежда със съдействието на Община Пловдив.
Предстоят фестивални ексклузивни прожекции и премиери на „Пътищата на живота“ – най-новият филм на Сали Потър с Хавиер Бардем и Салма Хайек, „Туве“ на Зайда Бергрот, посветен на прочутата художничка и писател Туве Янсон, „Човекът, който продаде кожата си“ на Каутер Бен Хания с Моника Белучи, „Сибир“ на Ейбъл Ферара с Уилям Дефо.
На 20 май в „Пътищата на живота“ режисьорката Сали Потър ни предлага мозайка от алтернативни житейски варианти, които Лео (Хавиер Бардем) може да изживее. Почеркът на Потър – разказ без компромиси, суров и безпощаден, е една от характерните особености на нейните творби, обичани от фенове и киноспециалисти, а умението ѝ да извлича от актьорите всичко най-добро, на което са способни, е наистина възхитително.
Любимата на много почитатели на книгите Туве Янсон ще оживее на екрана във „Туве“ на 21 май. Зайда Бергрот ще ни срещне с художничката и писател на детски книги, която в труден житейски момент, концетрирана върху живописта си, развива страничен проект – детски приказки, които разказва на малчугани в бомбоубежищата.
Няколко други качествени заглавия с любими актьори също ще станат част от феста. Легендата на киното Моника Белучи ще видим във филма на Каутер Бен Хания „Човекът, който продаде кожата си“, получил високи отличия на кинофестивала във Венеция. Режисьорът Ейбъл Ферара ни предлага среща с актьорското майсторство на Уилям Дефо в „Сибир“. Отново ще можем да гледаме Томас Винтерберг с „Още по едно“ с уникалния Мадс Микелсен, като филмът межувременно спечели Оскар за чуждоезичен филм. Малко по-рано ще може да гледаме и ретроспекция към Винтерберг с филма „Празненството“ от 1998 година.
Отново ще се проведе и прожекцията на „Пинк Флойд: Стената“ - в четвъртък, 20 май.
В оставащата програма има и два български филма – „Житие“ на 14 май с Иван Бърнев и „Петя на моята Петя“ за бургаската поетеса Петя Дубарова на 24 май.
Билетите ще са в продажба на касата на LUCKY Дом на киното всеки делничен ден след 16 часа и в почивните след 11:00. Цените са 8лв, 6 лв за учащи и пенсионери, предлага се и карта за 5 прожекции на цена от 35 лв.