Пет  различни по размер кислородни палатки за новородени и инхалатор на обща стойност над 1000 лева дариха на Интензивния сектор на отделението по неонатология към Клиниката по акушерство и гинекология на УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД – Пловдив първокурснички от специалност „Акушерка“ на Медицинския университет. С благородния жест студентите отбелязаха своя първи професионален празник – Международния ден на акушерката, на който в УМБАЛ „Свети Георги“ се родиха 4 бебета.

„Идеята се появи спонтанно сред няколко от нас, след това целият курс се включи в събирането на средствата“, сподели една от инициаторките на дарението Анжела Алексиева. Студентите провеждат редовната си клинична практика в същото лечебно звено на УМБАЛ „Свети Георги“ и се консултирали с персонала от какво има нужда Интензивният сектор на отделението по неонатология, където се лекуват тежки случаи на новородени от цяла Южна България.

„Кислородните палатки за насищане на въздуха с жизненоважния газ са с различни размери – за недоносени и доносени бебета. Ще ни бъдат от голяма полза. Изключително благодарни сме на дарителките“, каза старша акушерка Блага Байлова. За целия персонал имаше почерпка от дарителките, както и ръчно изработени сувенири от хора с увреждания от град Раковски.

„Тези опитни акушерки са нашето вдъхновение! Лично аз се насочих към това поприще, след като родих. Мисията на тази благородна и всеотдайна професия е да прави хората щастливи“, каза Анжела Алексиева.

Ръководството на УМБАЛ „Свети Георги“ изказва искрена благодарност и пожелава успешна реализация на бъдещите акушерки. Първокурсничките ще получат сертификат от лечебното заведение за предоставеното дарение.