За първи път Цалапица слага на софрата най-добрите си мезета и пивко вино, за да нагости всички любители на месни вкусотии, направени от най-добрите местни производители.  Първият по рода си  Празник на цалапишкия бабек и вино събра стотици жители и гости на площада в селото.
Празникът се организира за втори път, но  пандемия
та от коронавирус  отложи миналогодишното му издание.
Организаторите на това вкусно и пивко събитие са кметството в село Цалапица  и  НЧ „Светлина-1900“. Патрон на празника е кметът на община „Родопи” Павел Михайлов. Михайлов беше не само гост, но влезе в журито, което определи кой е най-добрият майстор на цалапишкия бабек.
Неговият заместник Владимир Маринов и депутатът от  45-тото Народно събрание от „Коалиция за България” Манол Генов пък журираха безпристрастно в конкурса за най-добро вино, произведено от местни майстори.
Валентин Толев  е призьорът в категория „Най-добър бабек”. Най-добрият майстор винар е Атанас Байрев. Победителите получиха подаръци, грамота и специален плакет, които им връчи лично кметът на общината Павел Михайлов.
„ Много се радвам, че една идея на читалището и предизборно обещание на кмета Ивайло Данаилов успя да се осъществи.  Фестивалът на Цалапишкия бабек и вино е продължения на пътя, който следва община „Родопи” за развитие на културата и туризма. Днес поставяме началото, но празникът ще влезе трайно в културния календар на общината. Надявам се , че ще се развива и ще  привлича все повече гости”, каза кметът Павел Михайлов.
„Празникът на цалапишкия бабек и и вино има за  цел опазване на старите български традиции чрез представяне на типичния за района вкус на фона на народна музика, песни, хора и танци”, коментира в приветствието си кметът на селото Ивайло Данаилов.
На сцената пред паметника на площад „ Демокрация”  26 певчески и и танцови състави от общините „Родопи”,  Садово, „Марица”, Брезово, Пловдив и Пазарджик демонстрираха своя талант, като участваха  във фолклорната конкурсна програма.
На 23 май ще е големият юбилеен концерт на читалището с участието на всички шест танцови състава. На концерта ще се изявят и талантите от гайдарската школа на Луко Буров, която функционира от една година.
За пръв път на празниците в Цалапица ще засвири гайдарски състав от 40 гайди от Родопите, а народното веселие и кръшните хора ще са с бенда на певицата Светла Дукетева.