Градската партийна конференция на БСП – Пловдив, не подреди листа и не утвърди номинации на кандидати за народни представители. Делегатите направиха отвод и на далата съгласие да се обсъжда кандидатурата ѝ за града Светлана Шарeнкова. Това стана на заседанието снощи на висшия партиен орган.

С 89 гласа „за“ от 107 регистрирани делегати форумът прие предложението на ВрИД Димитрина Вакрилова за отпадане от дневния ред на процедурата по гласуване на кандидати за народни представители и подреждането им в листа на 16.МИР – Пловдив-град. В изказването си тя припомни как беше изцяло подменена листата, излъчена от Конференцията за изборите на 4 април 2021 г. по всички правила и критерии на БСП. „Това не попречи на Нинова да твърди, че има нарушения и така тази лъжа се „завихри през цялата кампания“, подчерта Вакрилова и цитира доклада на работната група на ОПКК, направила светкавичната проверка, която категорично констатира липса на нарушения. Председателят на РС на БСП – Тракия, Добромира Тошева подкрепи предложението с аргумента, че няма смисъл да се участва в тази игра на демокрация, тъй като после еднолично се нарежда листата от председателката Нинова. Тодор Стоилов, председател на социалистите на най-голямата структура в Пловдив, БСП – Централен, каза, че основните партийни организации са отказали дори да номинират кандидати, защото „не виждат смисъл, когато листата ще бъде наредена на „Позитано“ 20“. Председателят на РС на БСП – Южен, Йордан Василев посочи, че и след загубата на 4 април 2021 г. няма диалог, въпреки заявката на Нинова, че листите с водачи и граждански/коалиционни квоти ще се формират с мнението на местните структури. „Нашето мнение не е потърсено или, ако е говорено с някого, това не е легитимното ръководство на БСП – Пловдив“, поясни Димитрина Вакрилова.

Делегатите не утвърдиха и останалите 18 имена от списъка с кандидатската листа. От общо 63-ма номинирани членове на Партията съгласие да участват в листата са дали 17, като Иван Петков-Бебето изтегли документите си на самото заседание, стана ясно от доклада на Комисията по предложенията. Със 74 гласа „за“, 20 – „против“ и 4 „въздържал се“, Конференцията направи отвод на Светлана Шаренкова. Предложението беше на доц. Ангел Иванов с аргумента, че походът на СДС в БСП трябва да бъде спрян. С решението си делегатите не само не излъчиха листа, но и не утвърдиха номинации за такава.

 залата се чуха емоционални, но силни изказвания с тревога за бъдещето на БСП и опасения, че курсът „Нинова“ поставя под риск съществуването на Партията. Председателят на БСП – Южен, Костадин Беларев предупреди, че по този начин БСП е поставена в изолация. „С този лидерски подход ние стигнахме до там, да ни наричат партия на статуквото“, поясни той. Заместникът му в районната структура Ангел Петров акцентира върху колективното начало в социалистическата партия, уважението и взаимното зачитане. Младият хирург Любомир Паунов предизвика аплодисментите на залата с изказването си за идеята, за другарството, за честта и достойнството, за професионализма и авторитета във и извън Партията. „Аз си направих самоотвод, защото виждам, че за ръководството те нямат значение, тъй като се предпочита интригата, задкулисието и некомпетентността“, заяви той. Теодора Халачева благодари на всички пловдивски социалисти за многобройните номинации (тя е с най-много от основните структури) и посочи мотивите за оттеглянето си: „Политиката, която БСП води в момента, е в разрез с моите лични принципи и разбирания. Няма как да участвам в тази кампания и дадох своя отвод. Ще продължа обаче да работя за БСП така, както досега“, заяви най-младият депутат в 44. НС. Преди това тя посочи, че на 4 април 2021 година БСП постигна най-ниския резултат от 31 години насам. „Това бе ясен отговор на въпроса успява ли БСП да отговори на очакванията на избирателите. Въпреки че Корнелия Нинова беше водач в Пловдив, загубата ни е катастрофална. Мое лично мнение е, че това се случи, защото се направи опит за превръщането на Партията ни от най-демократичната в лидерска такава и в грозно подобие на нашите политически опоненти“, подчерта Халачева.

Водачът на пловдивската листа за изборите на 11 юли, проф. Иво Христов, поиска вот на доверие от делегатите. „Не съм свикнал да влизам в битки, които ще загубя, в битки, в които ще ме стрелят в гърба, в битки, в които зад мен няма отбор, когато зад мен има хора, които не знаят как да воюват“, каза професорът. Делегатите го подкрепиха с ръкопляскания, но го оставиха сам в листата.  
„Тъжно е, болно е това, което се случва в БСП. Но аз няма да се поддам на предизвикателството на проф. Христов. Благодаря на тези, които са ме номинирали. Направих самоотвода си. Моят отбор, проф. Христов, са младите хора, които чухте преди мен. Говориха за морал, за чест. Те са моят отбор и аз няма да го предам. Ние вече няколко кампании водим с тях, тежки битки, но те израснаха, доказаха се и затова предния път бяха начело на листата - една прекрасна листа, която представихме пред пловдивското общество. Това е листата за доброто представяне и победа в Пловдив. Този отбор беше изхвърлен по най-грубия начин с манипулации и някои от вас подкрепиха това. Тогава не чухме, че е потъпкван Уставът, че не е морално. Не получихме отговори на въпросите ни към ръководството. Никой не обясни защо е изключен председателят, защо се подменя листата, защо се игнорира Градският съвет, защо се създават паралелни структури от г-жа Нинова.  Тъжно е, другари. Не можем да предадем Партията си. Аз заставам зад моя отбор, зад тези млади хора, които с авторитета си, с имената си, с уменията си заявиха, че няма да участват в тази игра, но ще продължат да работят. Бъдещето е пред тях и в такива като тях, аз вярвам в това“, посочи Георги Търновалийски.

Окончателният вариант на листата на БСП за Пловдив за предсрочните парламентарни избори на 11 юли е отговорност на председателя и  ръководството на БСП и ще бъде утвърден на 30 май.