Антоанета Костадинова спечели първия медал за България от олимипйските игри  в Токио. Тя се окичи със сребърното отличие в дисциплината 10 метра въздушен пистолет в спортната стрелба.

Състезателката от Търговище  прескочи квалификациите с шести резултат, а във финалната битка водеше буквално до последния изстрел, но в крайна сметка остана на втора позиция, след като беше изпреварена от рускинята Виталина Бацарашкина.

Нашата представителка  събра общо 240,3 точки – олимпийски рекорд, а Костадинова остана на 0,9 точки след нея. С бронзовия медал се окичи китайката Рансин Дзян с 218,0 точки.

Това е първи медал за 35-годишната състезателка от Търговище в третото й участие на Олимпийски игри.

Тя зае осмо място от Игрите в Рио де Жанейро през 2016 година и девето от Игрите в Лондон през 2012 година.

Другата българка в дисциплината – Мария Гроздева, не успя да се класира за финала. Двукратната олимпийска шампионка се нареди на 43-а позиция, а след надпреварата потвърди официално, че Игрите в Токио ще са последното състезание в славната й кариера.

Костадинова е третата българка с медал от Олимпийски игри в стрелбата с пистолет след Гроздева и Даниела Йоргова. Статистиците пък отбелязаха, че Антоанета донесе първо отличие за страната ни в спортната стрелба от 17 години.

В края на юни Костадинова спечели злато на 10 метра въздушен пистолет на Световната купа по спортна стрелба в Осиек, с което показа, че се намира в отлична форма преди Олимпийските игри.