Оригинални  мечове, копия, боздугани и стрели от Античността и Средновековието ще покаже сдружение „Филипопол” по време на фестивала „Пловдив – древен и вечен: история, етнология, култура и изкуство”.  Ценните артефакти за първи път ще излязат от музея за демонстрации пред публика. Това е възможно със съдействието собствениците на колекция „Ватеви”, в която са събрани повече боздугани, отколкото има в Британския музей.

Фестивалът „Пловдив – древен и вечен”  ще се проведе от 17 до 19 септември под тепетата за трета поредна година. Откриването е на 17-и в 19 часа със специална програма на Римския стадион.  Тя включва античен ритуал за призоваване на благосклонността на боговете, танцовия спектакъл „Раннохристиянско кръщение”, битки между гладиатори, средновековна музика в изпълнение на групите „Фрея” и „Spirital Seasons”. Гостите ще видят и рицарски бой Pro fight triatlon - дуел по международен правилник WMCF Kinights, организиран от Петър Владов шампион от турнири у нас и в чужбина.

Козметична компания „Розаимпекс”ще избере своя Кралица на розата за най-добър женски костюм по време на откриването.

Събитието ще се проведе при засилени мерки – на трибуните на Римския стадион ще бъдат допускани хора до момента, в който се запълнят разрешените от здравните власти седящи места.

„Пловдив  - древен и вечен”  продължава и в събота и неделя, а традиционното място за провеждането му е парк Лаута. Там през двата дни в различните фестивални зони над 200 участници ще претворят хилядолетната история на един от най-старите живи градове в света - Пулпудева/Филипопол/Тримонциум/Пълдин/Филибе/Пловдив.

Ще има демонстрации на занаяти, на бойни техники, на автентично облекло и оръжия, на приготвяне на средновековни гозби и питиета, на езда. Ще звучи и древна музика.

Заради спазването на заповедта на Министерство на здравеопазването, влизането във фестивалната зона ще бъде с контролиран достъп. На входа ще бъде поставено устройство за дезинфекция,  на хората вътре ще бъдат подсигурени седящи места при дистанция от 1.5 м.  Посетителите ще напускат фестивалната зона от друг изпод, за да няма струпване на хора.

Фестивалът „Пловдив – древен и вечен:  история, етнология, култура и изкуство” е част от Културния календар на Община Пловдив. Организатори са сдружение с нестопанска цел „Заедно за личностно развитие”, сдружение за исторически възстановки „Филипопол” и сдружение за възстановяване и съхраняване на българските традиции „Авитохол”.  Спонсори на събитието са КЦМ Груп 2000, Стефанов Моторс, Драгиев и Ко., Атаро Клима и Techna, Козметична компания Розаимпекс, Rice up!, Brothers Security Group, Деликатес Житница, Ulpia - Пловдив, Rotary Club Plovdiv International, Винзавод Асеновград, SEOMAX, RD Design, 22 карата, Аграрен университет Пловдив, Унгарски културен институт, Национална гимназия за сценични и екранни изкуства, Общински институт "Старинен Пловдив", Вода Предела, Езикови училища Максимум, Гергана Бенчева – психотерапевт, ЕРА балет и Туроператор Антонов.