Плановият прием в болниците в Пловдивска област се спира от четвъртък, 20 януари Това реши на днешното си заседание опиративният  кризисен щаб-

Целта е да се освободи кадрови ресурс за лечение на COVID болни, а не заради пренатовареност на болниците, обясни директорът на РЗИ Пловдив д-р Сийка Димчева.

И  областният управител Йордан Иванов акцентира, че решението не е функция на препълнени болници, а защото в различни лечебни заведения възникват малки кризи с претоварване на персонала, които на този етап се решават благодарение а лекарската солидарност. Но е възможно тези кризи да се превърнат в сериозен проблем на ниво град.

На този етап не се налага разкриването на допълнителни ковид легла, увери д-р Димчева.

В Пловдивска област започва да се мери заболеваемостта при децата. Ще се следят четири групи - от 0 до 6-годишна възраст, начален етап, прогимназиален и гимназиален етап, обясни директорът на здравната инспекция. Решението е в изпълнение на националния план за борба с ковид пандемията, допълни д-р Сийка Димчева.

Засега няма да се отлагат планираните по общини мероприятия, но те ще се провеждат при засилен контрол от страна на МВР, подчерта областният управител Йордан Иванов.