съд обвиняем за извършен грабеж чрез заплаха с нож и белезници

Окръжна прокуратура – Пловдив внесе обвинителен акт спрямо М.М., на 31 г. Той е предаден на съд за това, че на 08.03.2022 г., в гр. Пловдив, при условията на опасен рецидив, е отнел чужди движими вещи от владението на другиго – 19-годишно момче, с намерение противозаконно да ги присвои, като е употребили за това заплашване – престъпление по чл. 199 ал.1 т.4 вр. чл. 198 ал.1 вр. чл. 29 ал. 1 от Наказателния кодекс.
На 8 март 2022 г. М.М. се намирал в района на жп гарата в гр. Пловдив. Той срещнал случайно пострадалия 19-годишен младеж, който слушал музика от мобилния си телефон. М.М. поискал да се обади на техен общ познат, но младежът му отговорил, че нямал номера му и продължил по улицата. 
М.М. го настигнал. Застанал пред него, извадил нож с дължина около 15 сантиметра и го насочил към 19-годишното момче, след което му показал и белезници. Пострадалият се уплашил и спрял. М.М. прибрал ножа и белезниците и претърсил джобовете на якето на младежа, откъдето взел мобилен телефон, слушалки и портмоне със сумата от 60 лв. М.М. предупредил,  че на 10 март 2022 г. ще върне вещите, при условие че пострадалият му плати 300 лева за тях. М.М. нямал такива намерения. Същата вечер, той продал мобилния телефон за 150 лева, а парите похарчил.
Спрямо М.М. е взета мярка за неотклонение „задържане под стража“. Предстои Окръжен съд – Пловдив да насрочи разпоредително заседание по делото.