Община „Родопи“ и  италианската „Барчелона Поцо ди Гото” се побратимяват. Новината съобщиха  кметът Павел Михайлов и Почетния консул на Италия Джузепе Де Франческо. Двамата проведоха протоколна среща, на която присъства и заместник-кметът Емилия Иванова.

Сътрудничеството между двете общини е факт, след като общинските съвети на „Родопи“ и италианската община дадоха съгласие да бъде подписано споразумение за побратимяване.

„Хубавата новина е, че ще има побратимяване. Упълномощен съм да проведа разговорите с вашата община за това и да обсъдим детайли по административните процедури“, каза Почетния консул на Италия Джузепе Де Франческо.

По време на срещата, чрез конферентна връзка, кметът Павел Михайлов успя да поздрави италианския си колега, с когото накратко обсъдиха предстоящото бъдещо сътрудничество.

 „Тази среща е много добра възможност за установяване на контакти.  Следващите ни срещи ще са вече с практическа насоченост“, коментира кметът Павел Михайлов. Според него пресечните точки между двете общини са много.

 „Можем да развиваме  проекти, свързани с икономиката и туризма. Контактите между двете общини ще установят  укрепването на приятелски връзки в културно отношение, младежките дейности и да осъществяваме друг вид полезни сътрудничества. Трябва да отваряме врати, а не да ги затваряме“, коментира кметът Павел Михайлов.

Той отправи покана към италианския си колега за посещение през месец юли. Делегация от община „Родопи“  ще гостува в Барчелона вероятно още наесен.