В отговор на усилията на полицията за намаляване на пътния травматизъм и недопускане на нарушения от участниците в движението, на територията на пловдивската дирекция на МВР се провежда специализирана операция за спазване на Закона за движение по пътищата. Днес, в областния град по широкообхватния  метод работиха служители от секторите „Пътна полиция” и „Специализирани полицейски сили”, съвместно с представители на Регионална дирекция „Автомобилна администрация”. Екипите бяха позиционирани на бул. „Санкт Петербург” и Асеновградско шосе, а проверките им обхванаха 113 МПС и 120 водачи и пътници.  За регистрирани нарушения на Закона за движение по пътищата от служителите на реда са съставени 8 акта и 33 фиша. Административни санкции са наложени и от инспекторите на РДАА при 4 случая на нередовни пътни документи на водачи и превозни средства. По време на контрола е засечен един неправоспособен шофьор и двама, които са ползвали мобилни телефони докато управляват автомобила.
Вчера, патрули на двата сектора и колегите им от тринадесетте районни управления в Пловдив и областта, отново извършваха интензивни проверки по линия на пътната безопасност, прилагайки т.нар „линеен подход”. Спрени са 348 МПС, снета е самоличността на 408 лица. Установени са 138 нарушения, за които са съставени 33 акта и 124 глоби с фиш. И при тази акция е хванат един неправоспособен водач. Други двама са преминали на червен сигнал на светофара, десетима са разговаряли по мобилен телефон без необходимото устройство, а четирима са управлявали технически неизправни МПС. Документирани са и 39 случая на неспазване на пътните знаци и маркировка и 19 – на неизползване на обезопасителен колан или каска. За нарушения на правилата за движение са глобени и 9 пешеходци.

Припомняме, че  следвайки един от основните приоритети на ръководството на МВР, министър Демерджиев разпореди 13 мерки за противодействие на пътния травматизъм, сред които и контрол по метода „линеен подход“. Той се изразява в това, че полицейски патрули, чрез придвижване в транспортния поток, следят за поведението на участниците в движението и за нарушения от всякакъв тип.