. Министърът на културата Велислав Минеков спешно пристигна в Пловдив, след като днес багери  да разрушават тютюнев склад в града. Той заяви, че няма да допусне събарянето му.  Сградата, която преди няколко години беше една от опожарените, сега се бута на базата на План за безопасност и здраве, издаден от район "Централен". Складът е част от груповия паметник на културата в зоната "Филипополс-Тримонциум".

Министрът на културата  не може да спре разрушаването на складовете, тъй като все още не е влязло в сила решение на специализирана комисия към министерството. Издадени са фишове за 12 сгради в Тютюневия град, на които ще бъде променен статута, но това не спира в момента събарянето на сградите.

"Това е част от историята на града. Брането го.  Не трябва да се допуска това, не трябва да се остави така, а да се изпълнят всички предписания! Това е не само беда за архитектурата и историята на Пловдив, а и желание за удар върху служебното правителство", заяви министър Минеков.  

По-рано днес информация за събаряне на един от изгорелите тютюневи складове, намиращ сена ул. „Г. М. Димитров“ и „Екзарх Йосиф“, който е част от групов паметник на културата, дойде от арх. Петкана Бакалова, която е една от защитничките на Тютюневия град и лично днес се качи на багера, за да спре разрушаването на склада. От община Повдив е коментираха казуса.