Седмият панаир на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“ в Пловдив и Фестивалът за децата и семейството „Синьо лято“ са посветени отново на най-малките и тази година ще се проведат от 9 до 12 септември под мотото „Мирен свят“.

Спектакли за децата и семейството сред природата ще има в различни райони на града. Първият „Уличен мюзикъл“ на открито ще бъде представен в парк „2019“ в район „Тракия“ на 9 септември (петък) от 17.30 ч.

Кулинарният панаир и най-големите спектакли от фестивала ще могат да се посетят на основната локация - парк „Рибница“, район „Северен“. На 10 и 11 септември - сцената и откритите площи в парка (до зала „Строител“) ще бъдат изцяло на разположение на посетителите и за забавление на деца, родители, баби и дядовци. Идеята е в рамките на фестивалните дни малчуганите да гледат отблизо мюзикъли, концерти, театрални, танцови и циркови спектакли. А на 12 септември при най-малките деца от ДГ „Майчина грижа“ в Стария град ще гостува постановката на Петя Недева „Смешно“.

Всички пловдивчани и гостите на града могат да следят пълната програма за панаира и фестивала от официалните страници във фейсбук на Фондация „Заедно“ и Панаир на кулинарното изкуство „Етно кухня на колела“.

Екипът на фондацията продължава традицията да помага и да дава сцена на деца-таланти от града и региона. Всички малчугани, които обичат да рисуват, ще могат да се включат в пленер на открито „Мирен свят“, който ще водят отново преподаватели и възпитаници от Националната Художествена гимназия „Цанко Лавренов“. В рамките на панаира и фестивала ще се проведат отново танцови и арт работилници, забавни и състезателни игри на народите.

            Вкусни изненади за цялото семейство ще има приготвени, както всяка година на етно панаира, от различните общности. Сладките на „АГИ“ също ще бъдат част от кулинарните изкушения. Знаем, че всички деца очакват с нетърпение и наградите на Chipolino, така че ще има още радостни емоции в края на лятото, точно преди началото на Новата учебна година.

            Проектите на Фондация „Заедно“ са част от Културния календар на Пловдив и се осъществяват с финансовата подкрепа на Община Пловдив. Събитията през 2022 г. се провеждат със специалното съдействие на кмета на район „Северен“ Стоян Алексиев и кмета на р.„Тракия“ Костадин Димитров.

            Панаирът на Кулинарното изкуство „Етно кухня на колела (за деца“), в рамките на който се провежда и Фестивалът за децата и семейството „Синьо лято“ се реализират по Програма „Фестивали и значими събития“ на Отдел „Култура, археология и културно наследство“.