Талантливата Елена Калинова на 9 години, ученичка от класа на Анелия Сталева в НУМТИ "Добрин Петков" - Пловдив посети майсторски клас по цигулка в летен цигулков лагер, провел се в Зипенекен, Белгия от 22 до 26 август. Чрез участието си в майсторския клас, Ели не само имаше възможността да работи с уважавания цигулар, диригент и учител  от Белгия Joris Decolvenaer, но и да се включи за първи път в квартет с барокова камерна музика. Пловдивското музикално дарование бе включено към първи цигулки в детски оркестър, ръководен от самия Йорис.

„Възхитени бяхме по време на концерта от това, което децата бяха успели да направят само за 4 дни. С оркестъра, те изпълниха Румънски народен танц от Бела Барток и свириха известната мелодия от Карибски пирати по Джек Спароу. Соловото участие на Елена в концерта беше с Концерт #4 , трета част от Фридрих Зайц. Благодарим от сърце на фондация „Пловдив 2019“за възможността чрез програма „Полети“ да преживеем всичко това“, написа в благодарствен адрес майката на Ели Румяна Калинова.

„Тази година, темата на майсторския клас беше "Звук и импровизация", което спомогна много за нейния по-красив начин на свирене и звукоизвличане. Благодарение на вас, Елена успя да се докосне до една нова културна музикална среда. Това беше първото ѝ пътуване зад граница и полет със самолет, което се радваме, че беше свързано с музикалното ѝ развитие. Със сигурност ще остане един щастлив спомен в съзнанието ѝ за оркестъра, учителите и музиката, която свириха. И сега продължава все още да звучи, сякаш сме там. Благодарим за подкрепата!“,  каза още Румяна Калинова.