Българите са прехвърляли най-често парите си за втора пенсия, които натрупват в партиди в Универсалните пенсионни фондове, прдаде Pariteni.bg. Това показват данните на Управление “Осигурителен надзор” на Комисията за финансов надзор, която обяви резултатите от промяната на участие и прехвърляне на средства на осигурени лица от един в друг съответен пенсионен фонд за второто тримесечие на 2022 г. 83 113 души с преместили парите си за втора пенсия през второто тримесечие на тази година, които се събират в универсалните пенсионни фондове.

Данните са получени на база на справките, представени от пенсионноосигурителните дружества в Комисията за финансов надзор.

Общата сума на преместените пари възлиза на над 346 милиона лева. Хората с партиди за втора пенсия са подали 101 621 заявления за промяна на фонда, в който да се трупат парите им. 16 на сто са получили отказ или това са 16 573 заявления, отчита КФН.

Осигурено лице, подало заявление за промяна на участие и прехвърляне на средства, може да получи отказ за разглеждане на заявление, когато то не е попълнено в съответствие с изискванията, определени в наредба на Комисията за финансов надзор.

При разглеждане на заявлението, лицето може да получи и отказ за промяна на участие и прехвърляне на средства, когато не са изпълнени условията за промяна на участие и прехвърляне на средства, регламентирани в Кодекса за социално осигуряване.

През второто тримесечие на 2022 г. в пенсионноосигурителните дружества са подадени общо 112 654 заявления за промяна на участие и прехвърляне на средствата от един пенсионен фонд в друг в трите вида фондове – УПФ, Професионални пенсионни фондове и Допълнителни пенсионни фондове.

Общо 91 949 осигурени лица от подалите заявления през второто тримесечие на 2022 г. са променили участието си във фондовете за допълнително пенсионно осигуряване. Общата сума на прехвърлените средства в друг пенсионен фонд от съответния вид е 387 101 979.