Парламентът прие на първо четене законопроектите на "БСП за България" и на "Демократична България" за промени в Изборния кодекс (ИК), предаде БТА.

Измененията, предложени от левицата, предвиждат избирателят да може по свой избор да гласува с хартиена бюлетина или с машина. Законопроекта подкрепиха 125 народни представители и 100 бяха "против", нямаше въздържали се.

От ГЕРБ, ДПС и БСП искате да върнете хартиената бюлетина, очевидно ще го направите, коментира Ивайло Мирчев от "Демократична България" (ДБ).  С този ваш вот ни принуждавате да направим ново предложение - това ще бъде за въвеждане на преброителни центрове, посочи той и допълни, че след приказките за доверие и честност от политическите сили, очаква подкрепа за това предложение.

Законопроектът на ДБ първо беше отхвърлен, а след това подкрепен при прегласуването със 123 гласа "за", 99 "против" и 1 "въздържал се". Той предвижда да бъде въведено задължение за неограничено във времето предоставяне на достъп до изходния код на софтуера на машините за гласуване за всички партии и коалиции, получили над 4 процента на последните парламентарни избори. С друг текст се предвижда ЦИК да създаде специализирано звено за провеждане на машинното гласуване и подготовка за въвеждане на дистанционен електронен вот.

Парламентът отхвърли законопроекта на "Възраждане" за изменение на ИК с 56 гласа "за", 60 "против" и 106 въздържали се. От партията предлагаха съставът на Централната избирателна комисия (ЦИК) да отразява пропорционалното разпределение на политическите сили в Народното събрание, да има видеонаблюдение в изборното помещение, без да се нарушава тайната на вота, както и при броенето на гласовете, и задължително да се преброяват контролните отрязъци от машинното гласуване.

От ПГ на "Продължаваме Промяната" предложиха тайно гласуване на законопроектите, но искането беше отхвърлено и при прегласуването с 99 гласа "за", 125 "против" и 1 "въздържал се". По предложение на "Възраждане" беше решено гласуването на законопроектите да се предава пряко по БНТ и БНР.