Деца и младежи от различни възрасти и народности, които живеят в Пловдив и региона, участват в първия си съвместен пленер  "Един град, три религии, седем етноса - от миналото за бъдещето". Те ще рисуват заедно от 5 до 16 ноември - Международният ден на толерантността - когато ще бъде открита изложба с техните картини в галерия "Пловдив". 

Основен партньор на събитието е Националната художествена гимназия "Цанко Лавренов", която предоставя арт ателиета по време на пленера.  Днес наредиха стативите си един до друг млади любители на изобразителното изкуство от еврейската, руската, украинската, арменската, турската и българската общност. Възпитаници на гимназията също ще работят върху темата и ще представят свои творби. Преподавателите от националната гимназия – Полина Тодорова и Диана Папазова са ръководители на творческия процес и ще напътстват участниците с професионални съвети. 
Втората локация на пленера е в гр. Хисаря, където децата ще рисуват в Арт студио "Приключение" на украинската художничка Варвара Карнаух. Участниците ще имат пълна свобода да решат какво искат да представят от традициите, бита, празниците и обичаите на своя народ; етно портрети; моменти от историята на рода и общността в най-стария жив град в Европа; символите на Пловдив и места от пловдивските улици и тепета - цялата колоритна палитра от живота на общностите, чиято история е свързана с града и региона.
Събитието се осъществява с финансовата подкрепа на НФ "Култура" към Министерство на културата, по проект на Фондация "Заедно" в Пловдив и е част от Програмата за възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество. 
Откриването на изложбата "Един град, три религии, седем етноса - от миналото за бъдещето", която ще покаже творбите на най-младите творци на Пловдив от различните етнически общности, ще е на 16.11.2022 г. (Сряда), от 17.00 ч. в галерия "Пловдив" на ул. "Авксентий Велешки" 20 (сградата на Общински съвет Пловдив). Тя се реализира със съдействието на Община Пловдив и Дружеството на пловдивските художници. Автор на плаката за събитието е Петя Анастасова – преподавател по „Компютърна графика“ в НХГ „Цанко Лавренов“.