За седмица град Карлово ще бъде домакин на първата в региона инициатива по българска калиграфия за учители и деца. Проектът „Калиграфия.бг“ има за цел да създаде устойчива образователна основа, чрез която подрастващите да се докоснат до автентични художествени елементи от българската писменост и българския принос в калиграфското изкуство. Най-значимите писарски средища през ХV – ХVІІІ в., които имат основен принос в развитието на калиграфията са тези в Етрополе, Карлово, Аджар, Куклен, Котел. Проектът хвърля фокус върху българското калиграфско изкуство и краснопис в общините Карлово и Сопот. Проучване на сдружение “Мостове” на местно ниво показа, че почти липсва информираност и знания за българското калиграфско изкуство. Затова проектът е с фокус върху увеличаване на капацитета на учителите по рисуване, художествени занаяти и творчески школи.

Школите са представени в изложба “КАЛИГРАФСКО-ХУДОЖЕСТВЕНИ ШКОЛИ И ПИСАРСКИ СРЕДИЩА ПО БЪЛГАРСКИТЕ ЗЕМИ”, която ще бъде открита на 14.11.2022 г. от 17:00 ч. в комплекс „Старинно Карлово“. Тя е предоставена Народна библиотека „Иван Вазов“ , Пловдив. По-рано през деня отново там от 13:00 ч. ще стартира тридневно обучение на преподаватели по художествени изкуства от читалищата и училищата в Карлово и Сопот, които впоследствие ще създадат детски калиграфски школи.

Проектът „Калиграфия.бг“, който се реализира от сдружение „„Мостове – Източноевропейски форум за диалог“, е с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, по програма „Възстановяване и развитие на организации в областта на любителското творчество“.

Обучението ще бъде хибридно, като в него ще бъдат включени и учители по изкуства от мрежата на АБУЧ - и по специално учители от Българските училища “Райна Княгиня” - Дъблин, “Св.св.Кирил и Методий”- Атина, БОКЦ “Св. Климент Охридски” - Вашингтон и БНУ “Родна Стряха”. Проектът се осъществява в партньорство с общините Карлово и Сопот.

Популяризирането на този аспект от нашата история ще спомогне за налагане на региона като културно-историческа дестинация, каквито усилия се полагат от няколко години. Така ще се даде възможност на местните творчески групи да развият неразработен до сега аспект от културното наследство, респективно тези усилия ще спомогнат за неговото съхранение и предаване на поколенията.

Обучението ще бъде водено от доц. Пеньо Семов Пенев и екипа му от Факултета по изобразително изкуство към ВТУ „Св. Св. Кирил и Методий“.

По програма ще се проведат и детски безплатни работилници със свободен достъп. Първата ще е в четвъртък отново в комплекс „Старинно Карлово“, а втората в петък в читалище „Иван Вазов“ в град Сопот.  

Проектът предвижда още няколко допълнителни инициативи, сред които за 3 март пано с размери 2,1 м х 5 м, което ще бъде изписано от децата в школите в Сопот и Карлово.