Лидерска среща, организирана от парламентарната група, носител на третия мандат за съставяне на правителство - "БСП за България" се проведе днес в парламента, предаде БТ.

Председателят на БСП разговаря за управленски приоритети с лидерите на ГЕРБ Бойко Борисов, ДПС Мустафа Карадайъ и "Български възход" Стефан Янев. Очаквано, на срещата не дойдоха лидерите на "Продължаваме Промяната", "Демократична България" и "Възраждане".

По време на дискусията лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов заяви, че ще говори с колегите си в партията да се вдигне забраната за участието на ГЕРБ в правителство с БСП в случаи на експертен, програмен или технически кабинет. Това, обаче, може да се случи само след нови избори, уточни той. От ДПС приветстваха думите на Борисов, а от "Български възход" напомниха, че единственият начин за решаване на натрупаните проблеми остава диалогът.

В началото на разговорите лидерът на БСП Корнелия Нинова заяви, че социалистите са изненадани от отсъствието на "Продължаваме Промяната" и "Демократична България" и разчитат в това липса на воля и желание за справяне с наболелите проблеми.

"Нашето желание е да говорим как, преодолявайки политическата криза, може да говорим как да решим останалите кризи с пълното разбиране, че сме различни и идеологически и политически и ще останем такива.

Отправихме покана към всички именно поради това желание. Изненадани сме, че ги няма председателите на "Продължаваме промяната" и "Демократична България". След анализ на публичните изявления на партиите сме намерили четири общи въпроса - законите за ПВУ, Бюджет 2023, Шенген и Съдебна реформа. Тези приоритети са декларирани и от колегите, които сега отсъстват. Очевидно това е декларация само на думи, но липсва воля и желание. Дали този разговор ще доведе до съставяне на правителство и мнозинства е втори въпрос, но днес пред нас стоят тези 4 въпроса. Ако има желание, ще се намери начин, ако няма желание - ще се намери причина. Като отговорна партия ви призоваваме да търсим начин", каза Нинова.

 

Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов обяви вчера, че партията му не може да подкрепи или да участва в кабинет с мандат на БСП, като се позова на решение на конгреса на партията, но допусна, че това може да се случи в бъдеще под формата на технически или експертен кабинет.

"Ще разговарям с колегите - подобна забрана, защото БСП много се промени - не би трябвало да е спирачка за някакъв вид техническо, експертно, програмно правителство в един момент. Сега няма как да ви подкрепим, но с присъствието си изразяване уважение към вас", посочи той.

На влизане за срещата той обясни, че гледа на разговорите като на опит за възстановяване на диалога.

"Приветствам вашия опит да се говори за това как виждаме нещата през следващите месеци. Аз съм убеден, че отиваме на избори за пети път и съм сигурен, че след петия пак същото ще се говори, ако на подобен формат предварително не се изговори как и по какъв начин може да бъде структурирано работещо правителство. Преди беше модерно да се говори за изолация на ГЕРБ, днес ги няма коалиционните ви партньори от преди месец - ПП и ДБ. Декларацията им в Народното събрание не беше подкрепена от други, нашето правителство, което проф. Габровски предложи, не му достигнаха 5 депутата. Защо - защото този разговор не беше проведен преди. Тогава нямаше да има никакво значение в чий мандат, а и съм убеден, че ако имахме подобно решение, къде може да се направи правителство, президентът Радев щеше да се съобрази. На нас не ни достигна мъдрост, разум и воля. Вие нямате вече разделителни линии или червени линии, които да притесняват - оръжието за Украйна, Ф-16 - мина, така че - какъв е проблемът", посочи Борисов.