УМБАЛ „Свети Георги“ ЕАД - Пловдив има възможност да осъществява лечение на пострадали от земетресенията в Турция и Сирия. Пациентите биха могли да бъдат настанени на леглата, които поддържаме в готовност за прием на спешни състояния, заяви директорът на лечебното заведение проф. д-р Карен Джамбазов. Той уточни, че оптималният брой болни, които биха могли да се лекуват тук, е до 100. Настаняването им по никакъв начин няма да наруши нормалния ритъм на работа в лечебното заведение и качеството на обслужване на останалите пациенти и нуждаещите се от лечебно внимание.  

Проф. Джамбазов припомни, че “ УМБАЛ „Свети Георги“ е единствената болница, която може да проведе висококачествено лечение на комбинирани травми, тъй като тук практикуват лекари от всички специалности в медицината.

Един от важните въпроси е свързан с финансирането на лечението на турските граждани - Турция не е член на ЕС, те нямат Европейска здравноосигурителна карта и не могат да се възползват от лечение, финансирано от НЗОК. Затова вероятно ще получим указания от Министерството на здравеопазването, посочи директорът.