На пловдивската полиция са отпуснати 37 допълнителни щата. По думите му местната дирекция е една от най-добрите в страната. това заяви министър на вътрешните работи Иван Демерджиев при днешното си посощение в града. Той присъства на отчета на местната дирекция за миналата година.

"Заслужава похвала инициативата на нейното ръководство пътни полицаи да патрулират заедно с колегите си от "Охранителна полиция". Така се увеличава броят на униформените служители на улицата, а това допринася за повече спокойствие и сигурност сред гражданите", добави вътрешният министър. Той посъветва и другите областни дирекция да помислят за подобни инициативи.

До 22 часа е увеличено работното време на кварталните полицаи с цел предотвратяване на нарушаване на обществения ред.

"Въпросът, който поставяме е, трябвало ли е да бъде отнето оръжието на Румен Тонев, с което е застрелян психологът Иван Владимиров–Нав. Ще има отговор на този въпрос, както и мерки и действия спрямо хората, които не са си свършили работата, ако се установи подобно нещо", каза още Иван Демерджиев. Той обясни, че всички факти и обстоятелства около убийството на психолога са установени. Демерджиев посочи, че жалбите, подавани от Нав, не са били свързани със заплахи, насилие, саморазправа и още по–малко за закана убийство. Министърът не допуска, че е възможно жалбите да са били манипулирани от служители на полицията, тъй като Румен Тонев не бил в системата на МВР повече от 20 години.

Според Демерджиев реакцията на полицията в случая не е била адекватна и имало какво да се прави в тази посока. Не можело обаче да се очаква за шест месеца да решат всички проблеми в МВР, натрупани назад във времето.

"Дали сме указания и главният секретар е обърнал внимание на всеки ръководител, че лично ще носи отговорност, ако не бъдат проверявани своевременно жалбите на хората, които могат да доведат до ескалация", заяви още  вътрешният министър.