Заместник-министърът на транспорта и съобщенията Николай Найденов ще посрещне първия полет на авиокомпания Pegasus Airlines по редовната линия от летище Сабиха Гьокчен в Истанбул до летище Пловдив.

Участие в събитието ще вземат посланикът на България в Турция Ангел Чолаков, кметът на Община Пловдив Здравко Димитров, кметът на Община Чепеларе Боран Хаджиев, кметът на Община Родопи Павел Михайлов, както и представители на авиокомпанията, местната власт и официални лица от Турция.
Събитието ще се проведе на летище Пловдив на 18 февруари 2023 г., събота, от 15.30 часа. 
След приключване на най-силната 2022 година в историята на Летище Пловдив, която отбелязва най-голям  брой обслужени пътници от създаването му до сега – 230 000, ръководството на дружеството успя да реализира и мащабен проект, който да свърже Летище Пловдив с Летище Сабиха Гьокчен в Истанбул, Република Турция. 
„Тръгването на тази линия става изключително със съдействието на Управителния съвет на Фонда за развитие на летище Пловдив, в който участват кметовете Здравко Димитров, Павел Михайлов и Боран Хаджиев.  Благодарение и на нашия партньор Pegasus Airlines два пъти седмично от Летище Пловдив до Летище Сабиха Гьокчен ще се изпълняват редовни пътнически полети, чиято цена на билетите започва от 29 евро в едната посока. Новата въздушна връзка създава огромни възможности за жителите на региона, а и на цялата страна, които ще се възползват от евтин, бърз и удобен транспорт до Истанбул, а от там отново с Pegasus Airlines и до почти всяко кътче на света“, заяви председателят на Съвета на директорите на летище Пловдив Дойчин Ангелов. 
„Ръководството на дружеството работи и по други проекти, сред които е вече реализираната силна чартърна програма на авиокомпания ARKIA, която започва от март 2023 година и свързва региона с Израел. Основен приоритет до края на годината е  разширяване броя на съществуващите дестинации на авиокомпания „Уиз ер“ и „Райън ер“ от Летище Пловдив.“, допълни изпълнителният директор на летище Пловдив Красимир Пешев. 
Полетите от Истанбул до Пловдив и обратно ще се изпълняват от турската нискотарифна авиокомпания Pegasus Airlines, създадена през 1990 година, която има няколко базови летища в Турция, сред които е и Летище Сабиха Гьокчен, от където ще бъде изпълняван полетът до Летище Пловдив. Авиокомпанията в момента е водещият частен авиопревозвач в Турция с допълнителни опции за превоз на стоки и товари. В последните 20 години от съществуването си компанията не спира да инвестира в повишаване мерките за сигурност и безопасност, обучение на професионалния състав както и интелигентни съвременни решения за контакт с клиентите си в ерата на дигитална революция. Със своята въздушна флотилия компанията осигурява връзки със 120 дестинации по целия свят.