Поредното 18-0 издание на "София филм фест в Пловдив" стартира този петък в LUCKY Дом на киното. За пръв път то ще се проведе за 17 дни – от 17 март до 2 април. Откриването е с новия български филм „Изкуството да падаш“, а специално за прожекцията пристигат режисьорът Орлин Милчев и актрисата Елена Замкярова. Във филма участват още Александра Сърчаджиева, Ивайло Христов, Иван Бърнев, Валери Йорданов, Димитър Николов, Светлана Янчева и др. Прожекцията е в петък от 18:00 часа.

Акцент на тазгодишното издание на фестивала е филмът „Лука“. Специално за прожекцията пристига дъщерята на Чарли Чаплин – Джералдин Чаплин, която участва в продукцията. В Пловдив ще гостува и режисьорката на филма Джесика Уудърт, позната на фестивалните фенове с „Белгийският крал“ и „Босият император“. „Лука“ може да гледаме на 28 март от 18:30 часа.

Всички фенове на фестивалното кино ще бъдат зарадвани със селекция дългоочаквания заглавия. Номинираният за „Оскар“ и получил множество положителни отзиви от критиката „Тар“ с Кейт Бланшет може да гледаме на 19 март,  неделя, от 18:00 часа. Феновете на Фатих Акин ще могат да гледат най-новия му филм „Рейнско злато“. Прожекцията е 31 март от 18:30 часа.

Звездите Ан Хатауей и Антъни Хопкинс можем да гледаме в драмата „Часът на Армагедон“ на 1 април от 19 часа. В Пловдив пристига и носителят на „Златен глобус“ за чуждоезичен филм „Аржентина, 1985“. Бляскава продукция от режисьора на „Американски прелести“, „1917“ и филмите от поредицата за Джеймс Бонд „Скайфол“ и „Спектър“ Сам Мендес също е част от фестивала. На 25 март от 19:15 часа ще може да гледаме неговия „Империя на светлината“ с великолепната Оливия Колман. Филмът, обрал овациите на наградите БАФТА „Под слънцето“ също пристига под тепетата. Прожекцията е в сряда, 29 март, от 18:30 часа.

На София филм фест в Пловдив ще видим и селекция от документално, екстремно и музикално кино. Силен акцент с множество положителни отзиви е филмът за певицата „Шинейд О‘Конър: Nothing Compares” на 30 март от 18:30. Българският режисьор Костадин Бонев пък ще ни запознае с група „Тангра“ с филма „Оловният войник“ на 28 март от 21 часа. В селекцията попадат още „Извън релси“ за паркур обществото в малко английско градче и „Йонас Дайхман“ за уникалния немски триатлонец и приключенец.

Освен гостите на „Лука“ и „Изкуството да падаш“, за среща с публиката в Пловдив пристигат и екипи на още няколко български заглавия. Малин Кръстев ще гостува в LUCKY Дом на киното на 26 март от 18 часа за прожекцията на „Добрия шофьор“. За първия пълнометражен игрален филм на Боримир Илков – Боно „Анна“ на 27 март от 18:30 часа идва самият режисьор, както и актрисата Радина Кърджилова. Филмът „Аромат на липа“ ще бъде представен от режисьорката Сиси Денкова и актьорите Иван Бърнев, Албена Колева и Рени Врангова. Прожекцията е на 23 март от 18:30 часа.

Част от програмата са и някои от наградените на най-престижните фестивали заглавия. На 23 март от 20:45 часа можем да гледаме „Нашият дом“, носител на голямата наградата на Сънданс. На 18 март от 17 часа предстои документалният „Цялата красота и кръвопролитие“, отличен на фестивала във Венеция със „Златен лъв“, награда „Посланик на надеждата“. На 27 март като част от програма „LUX” пък можем да гледаме носителят на „Златна палма“ от Кан „Близо“. В рамките на същата програма на 20 март от 18:30 пък е носителят на „Златна мечка“ от Берлинале 2022 – „Повелителят на горите“.

„София филм фест в Пловдив“ е част от Културния календар и се провежда с подкрепата на Община Пловдив. Фестивалът ще се проведе между 17 март и 2 април. Билетите са на цена от 9 лева и 8 лева намалени за учащи и студенти. Карта за 6 прожекции е 48 лева. Пълната програма и билетите очаквайте от петък на kinolucky.com и на касите на LUCKY Дом на киното.