Над 140 тона отпадъци от нерегламентирани сметища в район „Северен“ събраха и извозиха екипи на „Чистота“ при поредна извънредна акция тази събота. Обобщените резултати след мащабното почистване станаха ясни тази сутрин. Акцията беше проведена на две места в „Северен“ – улиците „Напредък“ и „Еледжик“. Освен почти перманентното нерегламентирано изхвърляне на отпадъци там често се палят стари автомобилни гуми, които обгазяват целия район. Това замърсява атмосферния въздух и в целия град.

Общо 5 броя 20-кубикови самосвала  и 3 челни товарача се включиха в акцията. Само за 5 часа от ул. „Напредък“ – срещу КАТ, са събрани 122,5 тона отпадък, а от „Еледжик“ – 18,1 т. Камионите направиха по 3 курса до депото за отпадъци в Цалапица.

 

Директорът на общинското предприятие „Чистота“ Димитър Георгиев подчерта, че и на двете места почти през цялата седмица – от понеделник до събота включително, работи тежка техника, за да се смогне с ликвидирането на нерегламентирани сметища. Той отбеляза, че само 24 часа след голямото съботно почистването на  „Напредък“ за пореден път пространството е осеяно с отпадъци. Затова отново призовава гражданите да пазят чистотата в града.

"Община Пловдив непрестанно извършва дейности по почистване на нерегламентирани сметища и организира редица кампании за заостряне на вниманието на обществото темата. Колкото и регулярно тези места да бъдат почиствани, ако ние като граждани не осъзнаем нашата отговорност за запазване чистотата на заобикалящата ни среда, резултатите няма да бъдат трайни. В тази връзка подготвяме следващото общоградско почистване по кампанията "Чисто зелено" за началото на май месец", коментира зам.-кметът по екология и здравеопазване инж. Анести Тимчев.