Днес експерт на Регионалната инспекция по околната среда и водите – Пловдив (РИОСВ – Пловдив) изнесе два открити урока пред учениците от 2 „б“ и 2 „г“ клас на ОУ „Алеко Константинов“ – Пловдив с ръководители г-жа Терзиева и г-жа Шопова. Заниманията са част от кампанията на екоинспекцията по случай Световния ден на водата – 2023 под мотото „Бъдете промяната, която искате да видите в света“. Те бяха посветени на проблемите на питейните и отпадъчните води и необходимостта от устойчиво използване и управление на водните ресурси, като бяха съобразени с възрастта на децата и поднесени по лесен за възприемане начин.
        На учениците беше обяснено защо символът на екологичния празник тази година е колибрито – тази най-малка птичка, за която древна индианска легенда разказва, че не стои безучастно и носи в човката си капка по капка вода, за да потуши бушуващ пожар. Децата приеха предизвикателството всеки от тях да прави малки стъпки в ежедневието си, за да може да се постигне промяната в света по отношение на опазването на водите и околната среда.
        РИОСВ – Пловдив е партньор на ОУ „Алеко Константинов“. Учебното заведение участва в международен проект „Зелени училища", провеждащ се в няколко пилотни училища в България,  Румъния и Сърбия. Целта му е да се реализират различни дейности с ученици от начален етап, които да способстват формирането на отговорно отношение към природата у децата и да се популяризират идеи в тази насока между училищата от партньорските страни.