След дълго мълчание, босът на Ботев (Пловдив) - Цветан Василев, се съгласи да използва трибуната на Livesport.bg, за да разкрие интересни подробности около клуба. Собственикът вдигна завесата по всички наболели въпроси, интересуващи футболна България.

Г-н Василев, от доста време избягвате интервюта, макар че в Ботев ври и кипи в последно време. Да започнем със строежа на стадиона. С какви темпове върви той и кога отборът ще се завърне на „Колежа“?

- Обичам да говоря, когато има какво да кажа. Не съм от хората, чиято цел е да търсят постоянно камерите и микрофоните, затова рядко давам и интервюта. Колкото до строежа на стадиона, всичко върви по план, така както го бяхме предвидили. Хората, които сме наели, си вършат работата съвестно, срокът ще бъде спазен и привържениците на Ботев Пловдив отново ще могат да се радват на отбора на обичайното място, на което сме свикнали да го наблюдаваме – стадион „Христо Ботев“.

Какъв срок сте поставили за завършване на строежа?

- Ако нещата се развиват по начина, по който се развиват до момента, със сигурност съоръжението ще бъде готов през 2015 година. Срокът, който сме поставили за изпълнение е за края на годината, но имаме индицакии, че може да се случи и по-рано. Разбирам привържениците на Ботев, че ще им е малко некомфортно да посещават срещите в Коматево, тъй като там местата са ограничени, но това се прави за тяхно добро, ще изтърпят. Жертвата си струва, защото след това ще имат възможността да подкрепят отбора от по-добро място, с много нововъведения, лукс и удобства. Искаме да направим така, че нашите привърженици да прекарват уикендите си по-възможно най-добрия начин, наслаждавайки се на качествена игра, победи и хубав стадион.

Планирате ли подобрения и разширяване на базата в „Коматево“?

- Да. Работи се по въпроса да бъдат осигурени всички необходими условия за безопасното провеждане на футболни мачове там, защото ни предстоят дербита с Левски и ЦСКА, а техните фенове със сигурност ще напълнят пригодения за гости сектор. Ще поставим още седалки, удобства, но е ясно, че условията няма да са като тези на „Колежа“.

Да преминем към футболните въпроси. Каква оценка поставяте на треньорското ръководство до момента и очаквахте ли, че малко преди края на първата част на шампионата отборът ще е на 7-то място?

- Оценката, която бих поставил на треньорите, начело със Станимир Стоилов, в последната година, е положителна. Неведнъж съм казвал, че Ботев е дългосрочен проект, който трябва да се развива по план, без да изпадаме в крайности от резултатите. Не съм очаквал да сме на тази позиция, но пък сериозните мачове тепърва предстоят, а в тях Ботев показа, че не отстъпва на конкурентите си, дори напротив. Естествено, няма как да ме удовлетворява позицията, на която се намираме, особено, след като загубихме два мача от изпадащ отбор като Любимец. Крайно неприемливо е, но сигурно се дължи на това, че на отбора все още му липсва манталитетът на фаворит. Донякъде оправдавам слабите игри в края на годината, тъй като бяхме лишени от най-продуктивните си футболисти, в лицето на голям талант и страхотен футболист като Тошко Неделев. Мариян Огнянов и Иван Цветков също отсъстваха дълго време,а това са футболисти, които играеха ключова роля в облика на Ботев. Видяхте, че докато те бяха в състава отборът изглеждаше много по-различно, надиграваше всички, включително и германската машина Щутгарт. Не е лесно, нормално е Станимир Стоилов да изпитва затруднения...
Това ли е причината да отпуснете сериозна за родните стандарти сума за селекция?
- Да, след разговори с треньорското ръководство стигнахме до това заключение. Освен това, до този момент Ботев бе дал в пъти по-малко пари за селекция, спрямо конкурентите си Лудогорец, Литекс, Левски и т.н.. Взеха се предимно свободни агенти, със съвсем малки изключения, но се видя, че това не е достатъчно. Затова реших да удовлетворя желанието на ръководството да докара качествени чужденци, които са играли на високо ниво, имат манталитет на победители и разбираемо струват пари. Можем да си го позволим като компенсация от продажбата на Тодор Неделев.

С привлечените футболисти, сред които има настоящи и бивши национали, какво сте поставили като условие пред Станимир Стоилов в края на сезона?

- С новите попълнения и при тази финансова криза, която е налегнала мнозинството от българските клубове, мисля че е нормално да изисквам класиране в евротурнирите – без значение дали през първенството, или през купата. Всеки друг вариант, ще го считам за провал!
Не отговорихте на въпроса дали ще удължите договора на Станимир Стоилов...

- Напротив, отговорих Ви! Както казах, всичко друго, освен класиране в Европа ще е провал (смее се). Това означава, че след края на първенството сядаме, разглеждаме плюсовете и минусите, и всеки понася своята отговорност.

Понеже сме на темата, ще признаете ли за разговори с Любо Пенев и Христо Стоичков?

- Не, защото до момента не съм разговарял лично с нито един от тях двамата. Никога не са стояли на дневен ред, защото съм се разбрал със Станимир Стоилов и съм доволен от работата му до момента.

Възможно ли е да започнете да помагате финансово на Черноморец, след като се говори, че притежавате 90 % от акциите на „Петрол“?

- В случая трябва да се направи разлика между „Петрол“ АД и „Петрол Холдинг“, който се явява генерален спонсор на клуба. Колкото до въпроса – да, всичко е възможно, но нещата зависят и от Митко Събев. Бих помогнал на Черноморец не само заради факта, че Бургас е сред най-добрите спортни центрове, но и заради старши треньора Димитър Димитров. Освен, че го уважавам като специалист, преди всичко Херо е голяма личност като човек.

Идва конгрес на БФС – кого ще подкрепите?

- Най-вероятно ще дадем гласа си за Боби Михайлов. Като гледам, то май няма и друг кандидат за поста му. Ние обаче като клуб ще поставим някои сериозни изисквания към него и ръководството на БФС. Едното от тях е, в Изпълкома да не влизат собственици или президенти на футболни клубове, което за мен е недопустимо. Говорих с Гриша Ганчев и Кирил Домусчиев, с които споделяме едно виждане по въпроса. Другото изискване е за подобряване на терените в „А“ група. Съгласете се, че голяма част от стадионите, на които се играе футбол, приличат повече на картофени полета. При такива ужасни гледки за какво майсторство и какво израстване на футбола въобще може да говорим?!