На 18 май 2023 г. (четвъртък) отбелязваме поредното издание на Международния ден на музеите. Събитието се организира от Международния музеен съвет (ICOM). В инициативата участват над 30 000 музеи в повече от 120 държави по целия свят.

Регионален исторически музей – Пловдив се включва в Международния ден на музеите с всички свои експозиции, които ще приемат посетители безплатно между 9:00 и 18:00 часа. Двете специални инициативи ще се осъществят в Къща музей „Христо Г. Данов” на ул. „Митрополит Паисий” 2 и Музеен център за съвременна история на ул. „Ангел Букорещлиев” 14.

В Къща музей “Христо Г. Данов” ще бъде показана и демонстрирана работеща печатна машина тип „американка“ от края на XIX век. Предполага се, че пресата е била една от печатарските машини в печатницата на Христо Г. Данов. От 18:00 ч. в Музеен център за съвременна история ще бъде открита изложбата „Тютюн, енфие & сие”, която е дело на Исторически музей – Горна Оряховица. Чрез един различен поглед тя проследява навлизането на тютюна по нашите земи и конфликтната му същност между водеща икономическа култура и сериозен порок, нанасящ изключителни вреди на човечеството.

Фотографии: Centyr, Knigoizdavane

ДЕМОНСТРАЦИИ НА РАБОТЕЩА ПЕЧАТНА МАШИНА, ИЗПОЛЗВАНА В ПЕЧАТНИЦАТА НА ХРИСТО Г. ДАНОВ

По повод на 195 години от рождението на Христо Г. Данов – основоположника на модерното българско книгоиздаване, Регионален исторически музей – Пловдив ще покаже на своите посетители работеща печатна машина тип „американка“ от края на XIX век. Ще може да се наблюдава реален печатен процес. Това е една от специалните инициативи, които РИМ-Пловдив ще проведе на 18 май 2023 година по повод Международния ден на музеите.


Експонатът тежи почти един тон и е на около 150 години. Произведен е във Виена.  До 2000 година той е бил съхраняван във военното поделение в Казанлък и се е използвал за нуждите на армията.


Предполага се, че пресата е била една от печатарските машини в печатницата на Христо Г. Данов. Възможно е  тя да една от тези преси, които Данов прехвърля с помощта на Временното руско управление от Виена в Пловдив през 1878 г. В печатницата на Данов се печата вестник „Марица“, учебна и художествена литература.


Печатната преса е собственост на Исторически музей Клисура и ще бъде изложена в експозиция „Книгоиздаване в България през втората половина на XIX и първата половина на XX век“, известна на пловдивчани като Къща музей „Христо Г. Данов“ на ул. „Митрополит Паисий” 2.

(Видео)

Фотография: 7

ИЗЛОЖБАТА „ТЮТЮН, ЕНФИЕ & СИЕ”


На 18 май 2023 г. (четвъртък) отбелязваме поредното издание на Международния ден на музеите. Събитието се организира от Международния музеен съвет (ICOM). В инициативата участват над 30 000 музеи в повече от 120 държави по целия свят. От 18:00 часа на тази дата Музеен център за съвременна история ще представи изложбата „Тютюн, енфие & сие” на Исторически музей – Горна Оряховица, която ще остане подредена в залата на ул. „Ангел Букорещлиев” 14 и през следващите седмици.

 

Изложбата „Тютюн, енфие & сие” е своеобразен разказ за комерсиализирането на една от човешките слабости. Чрез един различен поглед тя проследява навлизането на тютюна по нашите земи и конфликтната му същност между водеща икономическа култура и сериозен вредител на човечеството.

В края на ХІХ и началото на ХХ век (около три столетия след идването му) тютюнът вече успява да подчини значителен процент от индустрията. Произвеждат се множество продукти пряко или косвено свързани с тази култура – кутии, лули, табакери, пунгии, появява се и първообразът на кибрита. Тази тенденция не подминава и Горна Оряховица, където през този период се създават пет тютюневи фабрики. Най-известната от тях е „Малка Загорка”, откъдето са голяма част от експонатите, някои вече с над 100-годишна история. Характерни за отминалия век остават безграничните, като въображение и послания, реклами на тютюнопушенето. Запалената цигара се превръща в отличителен знак за свободомислещите, бунтарите, интелектуалците и бохемите. В същото време започват да се промъкват и все по-мрачни статистики за вредите, предизвикани от този порок…

 

Изложбата представя различните начини за употреба на тютюна – дъвчене, смъркане, пушене. Съществена част от изложбата също така са дарения на горнооряховчани, включително цели колекции от табакери, запалки и кибрити. Илюстративни табла показват архивни фотографии, свързани с производството и потреблението на тютюна в България, както и парадоксални реклами на порока.