Разчет за работата на община „Родопи“ през 2023 година ще дискутират общинските съветници на предстоящата сесия на местния парламент във вторник. Председателят Георги Цанков обяви, че той и колегите му от неговата група ще направят няколко предложения на заседанието, тъй като според него проектобюджетът е изготвен тенденциозно от общинската администрация спазвайки само инструкциите на кмета, без достатъчно задълбочен анализ и без отчитане на бележките от кметове на населени места и общински съветници. „Изключително важно е възможно най-скоро да имаме бюджет и без по никакъв начин да бавим този процес, ще предложим няколко приоритета в него, за да не чувам после обвинения, че се работи на парче и че има облагодетелствани населени места“, мотивира се Георги Цанков. Едно от нещата, за които той ще настоява, е всяко едно кметство да има свой самостоятелен бюджет. 

Съветник Номер 1 в „Родопи“ ще поиска и увеличаване на сумата за изготвяне на Общ устройствен план. „Процесът се бави с почти десетилетие, а в тазгодишния разчет виждам заложени едва 140 000 лева за ОУП. Ще настоявам сумата да нарасне до 300 хиляди и кметът и администрацията най-накрая да задвижат плана. Това ще гарантира баланс между интересите на гражданите и бизнеса, които предпочитат нашата община, още повече - ще се подобрят битовите условия за много имоти в населените места от общината, тъй като към момента има доста сгради, които не попадат в регулация и не могат например да се възползват от една от най-важните услуги – сметосъбирането.
Георги Цанков ще настоява също за осигуряване на средства за по една нова площадка за игра във всяка една от 12-те детски градини на територията на община „Родопи“. Според него е недопустимо още, че не е заложено финансиране ремонта на кухненския блок на детската градина в Ягодово и проблемът остава за поредна година. Председателят на ОбС ще поиска и заделяне на пари за светофарна уредба на околовръстното шосе на Пловдив на разклона за селата Златитрап и Брестовица. „Не на последно място мисля, че е крайно време в цялата община „Родопи“ да има поне една работеща многофункционална спортна зала, в която да могат да се провеждат и културни събития. Крайно време е да започнем да финансираме възстановяването на спортната зала в Брестовица“, допълни Цанков.
Председателят на ОбС „Родопи“ обяви още, че местният парламент отново предстои да дебатира относно референдум за отделянето на село Белащица след получено писмо от областната администрация на Пловдив. Георги Цанков потвърди позицията си, че жителите на Белащица ще имат много повече ползи, ако селото остане в границите на община „Родопи“, но подчерта, че е длъжен по закон  да внесе  проекто – предложение с конкретна дата за провеждане на местен референдум за отделянето на село Белащица от община Родопи и присъединяването и към община Пловдив.  
Общинската сесия ще се проведе на 30 май (вторник) от 10 ч. в конферентната зала на хотел „Ърбън“ в град Пловдив.