учителен семинар за подобряване на координацията и диалога на полицията и ромското общество се проведе в Хисаря
Курсът обхваща служители от структурите на МВР в страната, които впоследствие ще обучават колегите си
Той  бе организиран в рамките на проект, с бенефициент Главна дирекция „Национална полиция”, който се реализира по програма „Вътрешни работи” на Норвежки финансов механизъм и е израз на стремежа на ръководството на МВР за повишаване на професионалния капацитет на служителите по различните направления на дейност. Първите две поредни обучения по темата се проведоха тази седмица в град Хисаря. В тях участваха 80 служители от структурните подразделения на МВР в страната, които работят в охранителна и криминална полиция, предимно на места с концентрация на представители от ромския етнос.

Учебната програма включваше шест модула от „Наръчник за обучители”, разработен съвместно от служители на Главна дирекция „Национална полиция” и Института по психология на МВР. Лекциите се водиха от авторския колектив, обхващащи теми като: признаци и особености на радикализацията; възможности за нейното противодействие, включително и сред малолетни и непълнолетни; реакция на полицията за защита от дискриминация и в случаи на престъпления от омраза и на расова основа; превенция на правонарушенията и ефективно реагиране при получени сигнали за извършени престъпления и нарушения на обществения ред в райони с компактно ромско население. В обучението се включиха и гостуващи международни лектори, а тази седмица те бяха Раша Наджем и Шафиа Джоуади от Франция, които засегнаха въпроси за анти-ромските нагласи /ромафобия/ и ролята на жените в превенцията на радикализацията и екстремизма. В рамките на тези семинари бяха проведени дискусии, разглеждаха се различни казуси от практиката, самите служители обмениха и добри примери от своята работа.

Удостоверението за преминатия курс, което те получиха, им дава право да обучават своите колеги по месторабота, без откъсване от работния процес. Същата квалификация предстои да получат и други 240 служители от състава на ГДНП, СДВР и областните дирекции, определени за участие в предстоящи шест семинара до края на годината.