В три поредни дни ще се играе най-новото заглавие на Държавен куклен театър – Пловдив – „Мечо Пух“. Премиерата  е на 30-ти юни в 19:00 ч., а след това представлението ще се играе в събота /1 юли/ и неделя /2 юли/ в редовните часове за детски представления в театъра – 10:30 и 11:45 ч.

Спектакълът е любопитен, вълнуващ прочит на една от най-любимите детски книги.  Мечо Пух тръгва в търсене на своя приятел Кристофър Робин, който не е виждал много отдавна - чак от миналия Петък!, защото голямото му мечешко сърце не намира утеха. Случайно попада в цех за мед и точно там го среща, но открива, че е променен. Успява да го върне в голямата гора, където го среща със Зайо, Прасчо, Бухала и Ийори. Те му припомнят колко хубаво е било там и тогава, че „мед“ се пише с „Т“, а не с „Д“, че миналото не може да се промени, но то може да промени нас! Че една прегръдка винаги помага. Че колкото повече е толкова повече!

Драматизацията и режисурата на представлението са на Анна-Валерия Гостанян, която поставя за пръв път в Пловдив. Младата режисьорка е носител на Награда ИКАР в категория „Куклен спектакъл“ през 2022, като е била номинирана още веднъж за престижното отличие за дебютната си режисьорска работа по „Малката кибритопродавачка“. Тя споделя, че в процеса на създаване на спектакъла за нея е било много важно да се придържа към историите от книгата, такива каквито всички възрастни си ги спомняме. Чрез спомена за детството представлението вълнува и възрастните зрители, открива път не само към децата, които сме били, но и към собствените ни деца.

Сценографията е дело на един от най-креативните и отличавани на национални и международни форуми сценографи през последните години – Наталия Гочева. Тя подкрепя и допълва идеята на спектакъла с изчистена визия, която разделя с лекота света на спомена и реалния, сив свят на ежедневието.

Музиката е на Пламен Петков, композитор работил по множество успешни и награждавани спектакли, включително на отличения с ИКАР „Невидимият Тонино“, реализиран в Държавен куклен театър – Пловдив през 2022 г.

В спектакъла актьорския си дебют ще направи Калина Вълчева, най-новото попълнение към трупата на театъра. Тя завършва Актьорство за куклен театър тази година и се включва към екипа на театъра след кастинг. Калина е в ролите на Прасчо и Бухала. Партнират ѝ Стайко Стайков /Мечо Пух/, Димитър Николов – Шаблата /Кристофър Робин/ и Велизар Евтимов /Зайо и Ийори/.

„Мечо Пух“ е последната премиера за театрален сезон 2022/23 г., като след нея в Държавен куклен театър – Пловдив предстои провеждането на Творческа лаборатория за съвременни технологии и куклен театър „Технологика“, организирана от СНЦ „МКТФ „Двама са малко – трима са много““  с финансовата подкрепа на Национален фонд „Култура“, по програма "Едногодишен грант" - 2022 г., част от Програма "Наследство" на Пловдив - Европейска столица на културата 2019.

Билети за спектакъла могат да бъдат закупени на касата на театъра, в мрежата на Евентим и онлайн на eventim.bg и grabo.bg