Изложбеният цикъл „Генезис/Gеnesis“ на Юлиян Табаков вече посреща посетители в Пловдив и ще го прави до 3 август. Експозицията започва с разходка из овъглена стилизирана гора в белия простор на Зала „2019“ на ул. Гладстон“ 32, следва изкачване по стълби, които отвеждат към шестодневното Сътворение на второ ниво. То е представено със същия минимализъм на визуалния изказ – от непрогледното черно на нищото, през постепенната поява на релефност, към многоцветна натурална птича композиция, под мамеща червена ябъка върху изсъхнало дърво на познанието, до атрибути на съвременния човек – бижута, смартфон.
Като сюрреалистичен каприз на автора присъствалите на откриването участваха в пикник в „гората“ с ядене на торта по повод отминалия му рожден ден. В крайна сметка Юлиян Табаков е авторът на тази причудлива планета от мъртви артефакти и загиваща органика. И може да се разпорежда се нея както намери за добре, както човечеството се разпорежда с живата природа според желанията и удобствата си.
„Ние сме емоционално незрели, първо действаме после мислим. Постоянно искаме някаква по-различна торта, пътуваме и до Луната, само за да запълним някакви празноти в себе си. А празнотата вътре не може да бъде запълнена отвън“ – споделя художникът. „Искаме да бъдем обичани, а всъщност не обичаме дори себе си“ – подчертава Юлиян. Войната в Украйна е засилила у него усещането за гибел и невъзвратимост, тревогите му, визуализирани още в „Портрет на умиращ Титан“(2021).
 „GENESIS е последната част и същевременно е заглавие на едноименен триптих заедно с “Мигновения” (2015) и “Портрет на умиращ Титан” (2021) и включва творби от всички тях в различни комбинации, разработени за конкретното пространство.