Празници на Стария град под мотото „Вдъхновението“ ще претворят с изкуство емблематичните пространства на Старинен Пловдив от 16 септември до 14 октомври.

Екипът на Общински институт „Старинен Пловдив“ е подготвил вдъхновяващи събития, подходящи за всяка възраст, и кани пловдивчани и гости на града да ги съпреживеят сред магията на културно-историческото наследство.

Откриващото събитие на тазгодишните празници е галаспектакълът „50 години емоция“ на Фолклорен ансамбъл „Тракия“ на 16 септември 2024 г. от 19.00 часа на Античния театър. Ансамбълът отбелязва 50 години от създаването си и представя легендарни сценични произведения, които ще ни потопят в магията на българския фолклор. Входът е с безплатни покани, които могат да бъдат взети от сградата на Ансамбъла на ул. „Даме Груев“ 1А.

Мотото „Вдъхновение“ е и водещата тема на документалната фотоизложба на Римския стадион, която ще разкаже за Празниците на Стария град през годините. Уникалните художествени фотографии, предоставени от доц. Никола Лаутлиев и партньорите от Народна библиотека „Иван Вазов“ и Дирекция „Регионален държавен архив“ – Пловдив оформят интригуващ визуален разказ за това как през годините Старинен Пловдив става пресечна точка на всички изкуства, но и място за забави, улични шествия, приложни занаяти и много други.

През 2024 г. театралният и литературен фокус в програмата е много силен – предвидени са театрални представления за деца и възрастни; представяне на новото, преработено издание на книгата „Кудоглу. Благодетелят“ с автори Стефан Шивачев и Мая Лесинска; хумористично литературно соаре; поетична вечер, както и среща с популярния писател Иво Сиромахов на Римски стадион. Проф. Владимир Пръхчаров ще бъде водещ на уъркшоп в Балабановата къща за хора с интерес към театъра с тема „Режисьорски анализ на текста. Хамлет“.

Филмовата програма е впечатляваща – в Къщата на Верен Стамболян ще бъде представено късометражно кино със силен социален фокус, както и пълнометражният документален филм „С глава в стената“ за Андрей Баташов в Къщата на д-р Стоян Чомаков.

         Музикални и танцови спектакли на Античния театър, на Римски стадион, в къща „Клианти“ и Късноантична сграда „Ирини“ представят музикалното и танцовото изкуство.

         Изданието на Празниците през тази година е част и отбелязването на 105 години от рождението на Николай Хайтов с изложба резбовани приказки по „Диви разкази“ в Къщата на Верен Стамболян.

Многообразните прояви се допълват от вече превърналата се в традиция изложба изнесени фондове с куратор Антоанета Пердикацева – уредник на Къща „Недкович“, която през тази година представя уникални осветителни тела от фондовете на ОИ „Старинен Пловдив“ с изложбата „Светлините на града“.

Екипът на Института кани любителите на историята и културно-историческото наследство да се включат и в градския пешеходен тур „Неразказани истории“ с Вангел Илиев – главен екскурзовод в Института. Вангел увлекателно ще разкаже малко познати факти за античното и възрожденско наследство на Пловдив и ще ни потопи в пластовете история на града.

Всички 25 събития са с вход свободен. Някои от тях са с предварително записване.