Честваме 116 години от обявяването на Независимостта на България. В 11:00 ч. пред паметник "Независимостта на България" на площад "Княз Александър I" в София ще се състои церемония за отбелязване на 116-ата годишнина от обявяването на независимостта на България.

В програмата ще участват Софийският духов оркестър, хор "Света София" с ръководител Валентин Бобевски, мъжки хор "Гусла" и актрисата Василка Сугарева.

Слово ще произнесе проф. д.и.н. Веселин Янчев, преподавател в Софийския университет "Св. Климент Охридски".

Честването е част от Календара на културните събития на Столичната община.

Председателят на Народното събрание (НС) Рая Назарян ще участва в честването на 116 години от обявяването на Независимостта на България във Велико Търново, съобщиха от пресцентъра на парламента. Отбелязването на годишнината е под патронажа на председателя на НС.

Назарян ще се включи в началото на тържествената програма, която ще започне с празнична Света литургия в църквата „Св. 40 мъченици“, отслужена от Великотърновския митрополит Григорий. Той ще извърши и водосвет на знамената на Националния военен университет. Председателят на парламента ще поднесе цветя на саркофага на цар Калоян в двора на църквата. Актьори ще представят възстановка на събитията от 22 септември 1908 година, на която ще бъде прочетен Манифестът на Независимостта, с който България е провъзгласена за независима държава, а княз Фердинанд приема титлата "Цар на българите".

Председателят на Народното събрание ще участва и в церемонията с военен ритуал по издигане на националното знаме в 10:30 часа в крепостта „Царевец“ и ще произнесе слово. По-късно представители на институции и граждани ще поднесат цветя пред Пирамидата на Независимостта.

Очаква се председателят на парламента да се включи в празничното шествие и полагането на венци и цветя на паметника „Майка България“.

Участниците в 17-ия Международен фестивал на военните оркестри, чиято програма е част от честванията, ще представят своя спектакъл в пространството пред сградата на Централната поща в града, след което ще започнат концертите на откритата сцена.

В 19:30 часа председателят на Народното събрание Рая Назарян ще приеме рапорта на командващия тържествената заря-проверка на площад „Цар Асен І” и ще произнесе слово по повод годишнината от обявяването на Независимостта на България. 

В празничния ден Националната служба за охрана въведе забрана за ползване на дронове, както и пропускателни пунктове към площада пред Царевец за всички желаещи да присъстват на кулминацията на тържествата. През целия ден в града ще има и временна организация на движението.

Регионалният исторически музей отново осигурява пешеходни екскурзоводски маршрути по знаковите места, свързани с обявяването на Независимостта в старата столица.

В Пловдив празникът ще бъде отбелязан с множество събития.

22 септември 2024г., неделя

 

10.00 ч.   -  Молебен по повод 116 години от обявяването на Независимостта на България, организиран от Сдружение "Център Петко Каравелов"

Място: храм „Света Неделя“

 

10.30 ч. -    Поднасяне на венци и цветя пред паметната плоча на Александър Малинов организирано от Сдружение "Център Петко Каравелов"

Място: едноименния площад в подножието на Стария град (до храм „Св. Неделя”)

 

11.00 ч. - Празнично събитие „Отворени врати на музиката“, организирано от Пловдивско певческо дружество "Ангел Букурещлиев" с диригент Илиян Тиганев, включващо:

-        Приветствие от кмета на Пловдив Костадин Димитров

-        Концерт на ППД „А.Букорещлиев“

-        Образователно събитие за деца и младежи с участието на именити пловдивски музиканти: маестро Мичо Димитров и Стилиян Дерменджиев (цигулка), Лилия Ковачева -Топорчева (тромпет), Илиян Тиганев (пиано), Маргарита Генова (ударни) Здравка Андреева - акордеон.

Място: пространството около Часовниковата кула на Сахат тепе

 

11.30ч. – Общоградско честване за отбелязване на 116-та годишнина от обявяването на Независимостта на България. Участва: Духов оркестър - Пловдив, комитет „Родолюбие”, слово - Наташа Костадинова началник-отдел “Държавен архив” Пловдив, водещ - Симеон Алексиев.

Място: Колоната на Независимостта на пл. „22 септември”, (градинката на Гроздовия пазар)

 

12:30 ч. - Празничен концерт на Детски хор „Милка Стоева“ към Международен младежки културен център - Бургас  с диригент Мариета Секлемова и Хор на пловдивските младежи „Стефка Благоева“ при ЦПЛР -  ОДК - Пловдив с диригент Борислава Благоева.

Място: стълбите на „Каменица“

 

23 септември 2024г., понеделник

 

19:00 ч. - Празничен концерт-спектакъл „Фолклорни вдъхновения“.

Участват Фолклорен ансамбъл „Тракия“ - Пловдив и  Професионален фолклорен ансамбъл „Странджа“ - Бургас. Режисьор е проф. д-р Даниела Дженева, хореография - Кирил Дженев, Даниела Дженева, Марио Егов, Димо Енев. Музика: Тодор Пращаков, Любен Досев, Стоян Пауров, Ради Радев, Борислав Гълъбов и др.

Място: Античен  театър

Всички събития са с вход свободен!