Германската футболна легенда Франц Бекенбауер почина на 78-годишна възраст, съобщи семейството му пред ДПА.

Кайзер Франц, световен шампион с Германия и като състезател, и като треньор, рядко имаше публични изяви в последните години заради различни здравословни проблеми. 

Франц Бекенбауер е смятан от мнозина за най-големият германски футболист за всички  времена.

"С дълбока тъга ви съобщаваме, че нашият съпруг и баща Франц Бекенбауер почина вчера заобиколен от близките си. Молим ви да скърбите в мълчание и да се въздържате от задаване на каквито и да е въпроси", обявиха от семейството.

Бекенбауер е възпитаник на школата на Байерн Мюнхен и бързо се превръща в ключов играч за мюнхенския клуб. Момчето от квартал Гизинг спечели четири титли в Бундеслигата, три Купи на европейските шампиони и Междуконтиненталната купа.

 Играл е още за Хамбургер и Ню Йорк Космос.

Със своята елегантност и лекота на терена, той дава нова дефиниция на позицията либеро във футбола и увенча кариерата си със спечелването на Световната титла през 1974 г. у дома. Две години по-рано той изведе отбора на Германия до титлата на Европейското първенство. Бекенбауер изигра 103 мача за националния отбор на Германия и отбеляза 14 гола.  Бекенбауер печели Златната топка два пъти - през 1972 и 1976 година. Четири пъти играчът е признат за най-добрия футболист в Германия.

Световната му титла като треньор е през 1990 г.

Като треньор става шампион на Франция с Олимпик Марсилия през 1991 г., а с Байерн спечели златните медали на Бундеслигата през 1994 г.

През 2016 и 2017 г. Бекенбауер претърпя сърдечна операция, а през 2018 г. тазобедрената му става беше заменена с протезен имплант.