„Избрахме Пловдив за домакин на Деветата Глобална конференция на Световната организация по туризъм (UN Tourism). България спечели признанието на специализираната агенция към ООН в конкуренция с много страни и аз съм горд с този успех. Това е изключителна възможност да представим страната си като привлекателна дестинация за винен туризъм пред най-големите световни медии и авторитети в този сектор”. Това заяви министърът на туризма Мирослав Боршош при посещението си в града.

 

Министърът и Генералният секретар на UN Tourism Зураб Пололикашвили гостуваха и на Университета по хранителни технологии. Те бяха посрещнати от ректора проф. Галин Иванов, председателя на съвета на настоятелите проф. Пламен Моллов и зам.-ректора доц. Кирил Михалев. Гостите бяха запознати с историята и дейността на висшето училище от доц. Иван Обрешков, функционален декан по международно сътрудничество. Председателят на общото събрание и доказан винен експерт проф. Христо Спасов, в атрактивен стил, проведе кратка дегустация на български вина.

 

“Предлагаме пълната си подкрепа за организиране на конференцията и нашата силна мотивация да развиваме международните партньорства на УХТ”, декларира ректорът проф. Иванов. “Град Пловдив е перфектната локация като сърцето на винената и хранителната индустрия на България”, заяви председателят на съвета на настоятелите проф. Моллов. “Всяка година нашия университет има ключова роля в провеждането на международни панаири и изложения с винен и кулинарен фокус. Нашите академични връзки са много силни. Нека само подчертая стратегическото ни партньорство с Международната организация по лозата и виното (OIV) и факта, че бяхме третия университет в света, след Монпелие във Франция и Дейвис в Калифорния, акредитиран от OIV да изпълнява магистърска програма по винарство”, добави проф. Моллов.

 

На свой ред генералният секретар Зураб Пололикашвили благодари на домакините за топлия прием и предложи на УХТ да се присъедини към мрежата от асоциирани партньори на международната организация. Г-н Пололикашвили се ангажира също да съдейства за установяването на сътрудничество на УХТ с Баския кулинарен институт (BCC) – един от най-авторитетните световни центрове в областта на гастрономията.

 

Световната организация по туризъм (UN Tourism) е специализирана агенция на Организацията на обединените нации и водещата международна организация в областта на туризма. В нея членуват 160 страни и има над 500 асоциирани партньори (компании, образователни и изследователски институции, неправителствени организации и др.).