Претендентите за Националната кулинарна купа на България са поставени пред ново изпитание. За разлика от преди, когато залагаха на екзотиката,  сега трябва да сътворят шедьоври от български съставки, тъй като темата е „Традиция – популярни родни продукти“. Това съобщиха от Българската асоциация на професионалните готвачи, която организира конкурса съвместно с Международен панаир Пловдив.  Очаква се около 100 готвачи, сладкари, пицари и карвинг декоратори да се включат в най-голямото кулинарно шоу на 25 и 26 април 2014 г. в Панаира. Те ще бъдат оценявани от международно жури, а правилата са съобразени с  изискванията на   Световната  асоциация на готварските гилдии.   Индивидуалните състезатели ще правят предястие от пъстърва и основно блюдо от свински котлет, а отборите – предястие от манатарки и овче сирене, основно ястие от телешко бонфиле или телешки език и десерт от кисело мляко и смокини. Те ще разполагат със 120 минути, за да измайсторят своите уникати.Най-добрите отиват на финалния кръг, наречен „Черна кутия“. Те ще получат кашони с еднакви продукти, от които да направят оригинални блюда.Сладкарите ще представят експонати с височина 60 сантиметра в първия кръг, а във втория – ресторантски сладкиш. Отново ще има Национален шампионат за пицари.   На 25 април  карвинг декораторите ще покажат артистичност в изработването на скулптури от плодове и зеленчуци. На следващия ден е отборното състезание, което се провежда за първи път. Участниците задължително трябва да използват две тикви или дини плюс 8 различни плодове или зеленчуци. По време на 7-ото издание на Националната кулинарна купа на България  отново ще се проведат турнири за най-добър млад готвач, хлебар-сладкар, сервитьор и барман“.  Те са част от Панормата на професионалното образование, която се организира от Министерството на образованието и наукат Водещ на кулинарното шоу ще е Ути Бъчваров. Той ще открие надпреварата  в 9 ч. на 25 април в палата 2 на Панаира. Имената на победителите ще бъдат обявени на следващия ден от 15.30 часа.