Как се прави шампоан, как се замесва диетичен хляб или как анализите откриват опасните съставки в хранителните продукти ще видят кандидат-студентите, които посетят Деня на отворените врати в Университета по хранителни технологии в Пловдив.
Той ще се проведе на 25 април, в петък, и започва в 9 ч. в аула „Проф. Милен Бешков”, където зам.ректорът проф. Албена Стоянова ще направи презентация на възможностите за обучение в единственото по рода си на Балканския полуостров висше учебно заведение.
Бъдещите висшисти ще могат да посетят лабораториите, учебно-производствените бази, компютърните зали и библиотеката. Ще имат възможността да надзърнат и в аудиториите, за да погледнат как вървят учебните занятия. Всички специалности при нас са утвърдени в годините, за което говорят и отличните ни взаимоотношения с бизнеса, подчертаха от ректората. По думите на ректора на ВУЗ-а проф. Кольо Динков между 60 и 70 % от завършилите УХТ успяват да се реализират професионално в сектора, за който са обучавани.
По време на посещението си кандидат-студентите ще научат какви курсове за подготовка организира УХТ, както и подробности за подаването и приема на документи.
През юни е втората предварителна сесия – конкурсният изпит по математика е на 14-и, а на следващия ден е изпитът по химия и опазване на околната среда. Заявления за участие се подават от 2 до 11 юни. Успешно взетите изпити са вход в 23 специалности за образователна степен „бакалавър“ и в една магистърска - „Технология на ферментационните процеси“, където обучението се провежда на френски език.
Третата кандидатстудентска сесия е окончателна и ще се проведе през юли, припомниха от ректората.